Volledig scherm
Foto archief ANP

Provincie Gelderland maakt plan tegen leegstand binnensteden

ZUTPHEN - De provincie Gelderland gaat werk maken van verbetering van een aantal binnensteden en kernen van dorpen. Onder meer plekken in Zutphen, Lochem, Voorst en Eerbeek staan op de rol.

Het hogere doel is ‘het vestigingsklimaat versterken’. Een bloeiend hart is belangrijk om een plaats aantrekkelijk te maken, dan wel houden, voor zowel bedrijven als huishoudens. Vanuit dat idee wil de provincie ‘leegstand en dreigende verloedering’ in de Stedendriehoek tegengaan.

Gelderland ziet dat zelfs als een ‘urgent vraagstuk’. Ambtenaren werken nu aan een plan, dat in het najaar klaar moet zijn. De provinciale politiek besluit vervolgens over de uitvoering en het geld dat er mee gemoeid is. Vooralsnog ligt er 280.000 euro klaar. Een concreet punt dat de aandacht krijgt, is de invulling van zogenoemde plinten; commerciële ruimtes op de begane grond van appartementencomplexen. De afgelopen jaren is gebleken dat die lastig te vullen zijn.

Onderscheidend
De provincie bekijkt of die ruimtes met een andere bestemming wel vol kunnen komen. Het is belangrijk dat de binnensteden en dorpskernen onderscheidend zijn. Dat komt zowel deze plaatsen als omliggende regio ten goede: de steden en dorpen kunnen zich profileren, tegelijk maakt dat de regio als geheel divers.

Ook wordt waar mogelijk cleantech (duurzaamheid en innovatie in het regionale bedrijfsleven) in praktijk gebracht. Er is aandacht voor een betere woningplanning: ‘de juiste woning op de juiste plek voor de juiste doelgroep’. En waar mogelijk moet de ‘belevingskwaliteit’ omhoog: binnensteden en dorpskernen moeten levendig, schoon en groen zijn en daarmee fijne plekken om te verblijven.

Bij de ontwikkeling van de locaties moet ruimte zijn voor experimenten, vindt de provincie. Het gaat dan deels om plekken waar gemeentes al aan de slag zijn.