Volledig scherm

Quote 500 Tour: Op de koffie bij 'rijken der aarde'

REGIO - "U heeft geen afspraak? Het spijt me, dan kan ik u niet naar binnenlaten." De poortwachter van landgoed Het Onstein bij Vorden is onverbiddelijk en stiefelt terug naar zijn hutje aan het begin van de oprijlaan naar het kasteel. Nee, miljardair Hans Melchers ontvangt geen ongenode gasten.

Het is vrijdagochtend. Wat zouden de allerrijksten in Oost-Nederland vandaag doen? Het treft dat tijdschrift Quote een dag eerder met de lijst der rijksten van dit jaar is gekomen. Voor het eerst niet vijfhonderd, maar duizend multimiljonairs in één overzicht. Ideaal om de proef op de som te nemen. Een rondje langs de - rijke - velden, in de hoop op een kopje koffie.

Dicht
De kolossale gietijzeren poort met gouden accenten van Melchers (nr. 3, 2,5 miljard) blijft dicht, dat is jammer. Gelukkig is hij niet 'the only millionaire in the village', want ook Kees Koolen woont tegenwoordig in Vorden. Een rijkaard 2.0: hij vergaarde zijn vermogen van 120 miljoen (nr. 188) met hotelwebsite Booking.com - en de verkoop ervan. Het is even zoeken naar de entree van zijn erf in het buitengebied van het Achterhoekse dorp, want door de parallel aan de openbare weg gelegen oprijlaan bedriegt de schijn. Goed. Een kopje koffie dan maar? Net als bij Melchers' kasteel blokkeert een poort de toegang tot het erf. Deze is van hout - dat oogt al een stuk minder afstandelijk.

Na een druk op de bel klinkt na een halve minuut 'Doe jij de deur even open?'. Hoera, de geur van vers gezette koffie komt al bijna door de intercom. Maar er gebeurt niets. Nog maar eens bellen dan. En warempel, met precies dezelfde intonatie klinkt precies dezelfde boodschap. 'Doe jij de deur even open?'. Een trucje dus, want niemand laat zich zien en de poort blijft dicht.

Robert Tielbeke uit Lemelerveld staat voor het eerst ook in de Quote 500. Eerlijk is eerlijk, hij staat op plek 839 en haalt met zijn 31 miljoen alleen de jubileumeditie. Het familiebedrijf Tielbeke Transport in Lemelerveld is gigantisch aan het uitbreiden op het plaatselijke bedrijventerrein. Sta je op het dak van de nieuwbouw, dan zie je aan de overkant van de N348 een ander 'stukje nieuwbouw' liggen: de villa van directeur Robert. Stralend wit en daarmee in het oog springend in de weidse omgeving aan de rand van het dorp. Tielbeke is er zelf niet - hij is natuurlijk gewoon aan het werk. Geen koffie, wel een mooi schouwspel: twee zelfrijdende grasmaaiers zijn ijverig bezig het erf en de oprijlaan van een glad gazon te voorzien.

Jan Foppen is wel thuis. De ondernemer grossiert vanuit Harderwijk in paling- en zalmproducten. In 2012 kwam zijn bedrijf in het nieuws door een salmonellabesmetting die enkele mensen het leven kostte. Honderden werden ziek. De affaire kostte Foppen een flinke duit, maar vier jaar later slaagt de directeur erin de Quote 500 te halen (nr. 490). Zijn woonboerderij in Hierden is riant, zeker. Het erf ligt er keurig bij, net als de rieten kap. Je rijdt zo het erf op. Mooi, maar nou niet meteen dat je denkt 'hier woont iemand met een vermogen van 55 miljoen'.

Het stemt positief dat hij thuis is. Eindelijk een kopje koffie, want het is onderhand al middag. Of...? Foppen schudt de hand, weet dat hij in de Quote staat, maar moet er niets van hebben. "Ik vind het niks", zegt hij. Meer niet. "Ik ben anti-media. Niets persoonlijks."