Volledig scherm
Ronald Mulder op archiefbeeld. © ANP

Ronald Mulder, Koen Verweij en Kai Verbij in actie op IJsselcup

DEVENTER - Komend weekend klinkt op de ijsbaan van De Scheg het startschot voor het nieuwe schaatsseizoen, met veel nationale kanonnen. Er wordt in Deventer geschaatst per afstand. Alleen de 10 kilometer bij de mannen en de 5 kilometer bij de vrouwen worden niet gereden.

De belangrijkste reden voor de aanwezigheid van diverse nationale schaatstoppers is de mogelijkheid om startbewijzen te verdienen voor de KNSB Cup. Deze wedstrijd wordt eind deze maand in Groningen verreden en is een selectiemoment voor de eerste serie World Cups van het schaatsseizoen.

Carlijn Achtereekte
Grote namen als Ireen Wüst en Sven Kramer ontbreken komend weekend in Deventer. Op basis van de prestaties van vorig seizoen zijn veel toppers al gekwalificeerd voor Groningen, zoals Kramer op de 5 en 10 kilometer. Dat geldt niet voor veel andere schaatsers. Carlijn Achtereekte bijvoorbeeld moet nog vol aan de bak, omdat zij nog geen enkel startbewijs heeft. De schaatsster, geboren in Lettele, komt op de 1.500 in actie om een poging te doen zich te kwalificeren.

Sprinters
Bij de mannen komen de echte sprinters in actie, zoals, Verbij, Verweij en Thomas Krol (Deventer). De ogen van het publiek zullen ook gericht zijn op Ronald Mulder, broer van tweevoudig wereldkampioen sprint Michel, die zich nog moet plaatsen op de 1.000 meter. Verweij komt zowel op de 500, 1000 als de 1500 meter in actie. Verbij, de regerend Nederlands Kampioen sprint, komt uit op de 1500 meter. Op dat onderdeel won Verweij op de Spelen in Sochi zilver.

Deventenaar Krol is al verzekerd van twee startbewijzen (1.000 en 1.500 meter) en gaat op de 500 meter voor zijn derde ticket. Gijs Esders uit Diepenveen gaat op de 500, 1.000 en 1.500 meter voor kwalificatie.