Volledig scherm

Ronde van Gelderland raakt internationale status kwijt

APELDOORN - De Ronde van Gelderland is in 2017 definitief geen internationale vrouwenwedstrijd meer. De organisatie heeft de internationale wielerbond UCI verzocht de wedstrijd te schrappen.

Daarmee zet de aan De Adelaar gelieerde wedstrijdleiding het eerder geuite protest dat men moest wijken voor de nieuwe Amstel Gold Race voor vrouwen kracht bij. Als wedstrijd uit de UCI Women's WorldTour kreeg deze nieuwkomer op de vrouwenkalender voorrang op de normaal voor Gelderland voorziene wedstrijddatum van zondag 16 april.

De KNWU vroeg daarop zondag 21 mei aan voor 'Gelderland', maar die suggestie legt men bij de vrouwenronde naast zich neer. De organisatie benadrukt dat de ronde met start en finish in Apeldoorn ook in 2017 door gaat, maar niet meer als internationale vrouwenwedstrijd. Gedacht wordt aan een wedstrijd voor junioren en een terugkeer naar april. Het besluit daarover hoopt men nog dit kalenderjaar te nemen.

De Ronde van Gelderland switchte in 2003 van de aloude mannenformule naar een vrouwenwedstrijd. Onder anderen Leontien van Moorsel en Marianne Vos prijken op het palmares.