Volledig scherm
Sander Geerink in actie © Archieffoto Proshots

Ruiter Sander Geerink wint ‘eigen’ prijs in Wierden

WIERDEN - Springruiter Sander Geerink heeft zijn eigen ‘Spring- en Handelsstal Geerink Prijs’ op de eerste dag van het CSI Wierden gewonnen. Op het internationale springtoernooi in Twente, waar tot en met zaterdagavond gereden wordt, kwalificeerde Geerink zich gisteravond door zijn overwinning voor de Grand Prix, het grote sluitstuk.

De ruiter uit Gelselaar mocht tevens 875 euro op zijn bankrekening bijschrijven, doordat hij onder anderen topruiter Gerco Schröder versloeg. Schröder is tijdens de Grand Prix opnieuw één van zijn tegenstanders.

Wedstrijd
Geerink moest al vroeg aan de bak in de kwalificatiewedstrijd. In een deelnemersveld met 73 combinaties startte hij als vijfde. Hij bleef echter foutloos en noteerde met 23.64 seconden de snelste tijd van allemaal. Ook zijn broer Vincent Geerink kwam in actie, bleef eveneens foutloos maar was flink langzamer (26.69). De tijd, en de veertiende plaats in de eindstand moeten normaal gesproken goed genoeg zijn voor een finaleplaats. Echter plaatste alleen de top tien zich automatisch voor de eindstrijd, waardoor het voor Vincent Geerink wachten is op de tweede en laatste kwalificatiewedstrijd van vanavond. Wie er daar aan de start staan is echter nog onbekend.

De top tien uit die tweede en laatste kwalificatiewedstrijd plaatst zich namelijk eveneens rechtstreeks, althans de eerste tien deelnemers die nog niet geplaatst zijn. De ruiters en amazones die gisteren de kwalificatie hebben gereden kunnen dus nog rijden, maar zij kunnen zich maar één keer kwalificeren met één paard.

Nadat de twintig rechtstreeks geplaatsten vanavond dan bekend zijn, worden dan de overige 30 plekken op basis van de gezette tijden van de combinaties van gisteren en vanavond ingevuld. Mochten er dus 37 nog niet geplaatste foutloze combinaties sneller zijn dan Vincent Geerink, dan loopt hij dus alsnog kwalificatie mis, als hij een veel mindere of geen tweede kwalificatie rijdt. Gisteravond bleven in totaal 26 combinaties foutloos.

Roelofsen
Voor Dominique Roelofsen zal het ook door haar tijd erom spannen of ze de eindstrijd haalt. De Raaltese zette na een foutloze rit 27.03 seconden op de klok, wat haar de achttiende plek opleverde. Dat betekent dat er mogen maximaal 32 nog niet geplaatste foutloze combinaties sneller mogen zijn. Gezien de omvangrijke startlijst van gisteravond is dat nog mogelijk, of ze moet een betere eventuele tweede kwalificatie rijden.

Overigens lijkt met deze eerste kwalificatie voor de vader van Sander en Vincent Geerink, Peter Geerink, de Grand Prix met een 31e plaats ver buiten bereik. Dat geldt ook voor de Britse Warnsvelder Mark Bunting (40e). Naast de tweede kwalificatie vanavond en de Grand Prix zaterdag worden er echter nog dertien andere internationale wedstrijden verreden de komende dagen in Wierden.