Volledig scherm
Sander Geerink in actie © Archieffoto Proshots

Sander Geerink naar Grand Prix via tweede plek in tweede kwalificatie Jumping Indoor Maastricht

MAASTRICHT/GELSELAAR - Hij stond er al goed voor, maar ruiter Sander Geerink heeft zijn goede vorm nog maar eens bevestigd met een tweede plaats in de tweede kwalificatiewedstrijd voor de grote Grand Prix op Jumping Indoor Maastricht. In de barrage gisteravond kwam hij met zijn toppaard Robinson net een seconde tekort op de Belgische winnaar Jérome Guery.

Het leverde de 25-jarige ruiter uit Gelselaar 5000 euro op, en een startbewijs voor de Grand Prix van vanmiddag. Het internationale springtoernooi is met drie sterren zeer hoog gerankt.

Gevoel
Geerink ging in de eerste omloop, er werd over 1.50 meter gesprongen, als tweede van start en zette daar een foutloze rit neer. “Die was meteen heel erg goed. In het eerste deel hoorde ik een paar keer tik tok, wat betekent dat ik de balk wel licht raakte. Ik had een goed gevoel met name in het tweede deel.” Geerink stond er na de eerste kwalificatie vrijdagavond al goed voor, met een twintigste plaats en maar vier strafpunten. Hij moest zich over twee kwalificatiewedstrijden bij de eerste veertig ruiters en amazones scharen. Hij gaf na de eerste kwalificatie direct al aan dat het gevoel goed was.

Barrage
In de barrage van de tweede kwalificatie zaterdagavond ging hij vervolgens lang aan de leiding, maar was het uiteindelijk Guery die hem de loef afstak. “Ik gun iedereen de winst. Ik wilde niet te lomp doen, omdat ik vandaag nog een keer de barrage wil halen. Dan halen we wel alles uit de kast,” verzekerde hij.

En dat voor de ruiter die pas nadat amazone Lisa Nooren geblesseerd uitviel mee mocht doen in Maastricht. “Ik probeer hier al een aantal jaren te rijden. Dat mocht eerst niet, terwijl ik dat wel verwacht had. Ik heb toch internationaal goed gereden de afgelopen tijd, dus ik was niet tevreden dat ik niet mocht meedoen." Zo haalde Geerink vorige week op het CSI in Wierden via de barrage nog een negende plek in de Grand Prix.

"De deelnemers komen hier via de bondscoach, of kopen bijvoorbeeld een tafeltje. Dat laatste wil zeggen dat ze sponsoren. Maar daar ga ik niet aan beginnen, want dan kan ik straks op alle toernooien tafeltjes kopen,” wond hij zich lichtjes op. Na het uitvallen van Nooren bleken de prestaties van de pas 25-jarige nummer 247 van de wereld toch voldoende om mee te mogen doen, en kon hij zo zijn debuut maken in Zuid-Limburg.

Wereldranglijst
Geerink pakte dankzij zijn tweede plek ook nog punten voor de wereldranglijst. Vanmiddag krijgt hij in de Grand Prix de kans daar nog meer punten aan toe te voegen. In die grote afsluitende Grand Prix komt hij onder anderen topruiters Jeroen Dubbeldam, Maikel van der Vleuten en Marc Houtzager tegen, maar de 25-jarige ruiter lijkt zich ondertussen zelf ook als een aardige topper te manifesteren.