Volledig scherm
AZ maakt bekend dat Dirk Scheringa aftreedt als voorzitter van AZ. ANP

Scheringa weg als voorzitter AZ

ALKMAAR (ANP) - Dirk Scheringa treedt af als voorzitter van AZ. Dat maakte de voetbalclub uit Alkmaar vandaag bekend. Scheringa was sinds 1993 voorzitter van de club die afgelopen seizoen kampioen van Nederland werd. DSB Bank, het bedrijf van de 59-jarige Spanbroeker en tevens hoofdsponsor van AZ, werd onlangs failliet verklaard.

AZ maakte donderdag ook bekend dat Baukje Scheringa, de vrouw van Dirk, haar bestuursfunctie bij de club neerlegt. De dagelijkse leiding bij de landskampioen blijft voorlopig in handen van financieel directeur René Neelissen, algemeen directeur Toon Gerbrands en directeur voetbalzaken Marcel Brands. De Alkmaarders plannen in overleg met Scheringa na de winterstop een moment waarop publiek en sponsors afscheid kunnen nemen van de afgetreden voorzitter.

Scheringa kocht in 2005 alle aandelen van AZ op om de club zo van een flinke schuldenlast te ontdoen. De West-Fries moest daar onlangs echter ook afstand van doen. De rechtbank verklaarde vorige week DSB Beheer - het moederbedrijf van Scheringa's imperium - failliet en daardoor krijgen de aandelen een andere eigenaar. ,,Zestien jaar lang heb ik mijn ziel en zaligheid in AZ gelegd. Het is vanzelfsprekend dat ik in die jaren een grote emotionele band heb opgebouwd, met de club, de directie, medewerkers en supporters'', aldus Scheringa in een verklaring.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement