Volledig scherm

Sinterklaasstress? Zo kom je er weer vanaf!

REGIO - Het heerlijk avondje is bijna gekomen en je moet nog boodschappen doen, surprises maken en de kinderen rustig houden. Herkenbaar? Je hebt last van Sinterklaasstress. En daar is - gelukkig - wat aan te doen.

1 Surprisestress?
Spreek met het hele gezin af dat er één moment is waarop jullie met zijn allen gaan knutselen. Vier je Sinterklaas bijvoorbeeld op zondag? Dan knutselt de hele familie op zondagmiddag van twaalf tot drie aan de surprise. En daarna heb je tijd zat om alles weer gezellig uit te pakken. Rolf Hut, auteur van het boek Knotsgekke Surprises voor Iedereen, heeft nog een goede tip: ,,Een surprise is persoonlijk en zegt iets over de ontvanger. Als je voor een voetballer een voetbalveld maakt, plak dan het logo van zijn club op de tribune.''

2 Niet te veel Sinterklaasactiviteiten
Ook bij Irene Kalmeijer van Kinderpraktijk Happiness, is het rond Sinterklaas behoorlijk druk thuis.Om de kinderen stressvrij door de donkere dagen te loodsen, plant ze bewust niet te veel Sinterklaasactiviteiten in de agenda. ,,Hoe leuk het ook is om overal een bezoekje te brengen, te gaan knutselen of je schoen te zetten bij de supermarkt... het kan voor extra spanning zorgen'', zegt de Goudse therapeute.

3 Cadeau vergeten?
Zal je altijd zien dat je ondanks je nauwkeurige planning alsnog het cadeau voor je vrijgevige zus bent vergeten. Wat te doen? Maak je persoonlijke tegoedbon! Versier een mooie kaart die je hebt liggen, schrijf er een prachtig Pietengedicht op en nodig je zus uit voor een lunch in een leuk eetcafé. Liever iets anders? Een avondje naar de bioscoop, een bezoekje aan de nagelstudio, een vijf-ritten-oppaskaart... Als je maar laat zien dat je moeite wilt doen voor de ontvanger.

4 Budget
Over het budget wordt ook nogal eens ruzie gemaakt in de familie. Want hoe leg je aan een kind uit dat het nichtje een iPad krijgt van de Sint en jij een boek? Het Nibud, het nationaal instituut voor budgetvoorlichting, is daar heel duidelijk over. ,,Jonge kinderen hebben aan drie cadeautjes meer dan genoeg. Als kinderen wat ouder zijn, spreek dan met elkaar een maximaal bedrag af.'' Makkelijk toch?

5 Gedichten
Gedichten maken, is voor de een de gemakkelijkste zaak en de ander zwoegt avonden op kromme zinnen en gekke rijmwoorden. Michael Janus van Mick's Rijmwoordenboek heeft een speciale website waar je rijmwoorden kan zoeken. ,,Als het gedichten maken niet lukt, probeer het dan met zijn tweeën. Je inspireert elkaar met probeersels.'' Daarnaast kun je een lijstje met steekwoorden noteren. Janus: ,,Denk aan aparte of irritante eigenschappen van de persoon in kwestie, bijzondere gebeurtenissen of grappige voorvallen van het afgelopen jaar.''

6 Zwarte Piet
En natuurlijk: hoe voorkom je een uit de hand gelopen discussie over Zwarte Piet. Etiquette-expert Lilian Woltering noemt het 'een van de lastigste vraagstukken van het moment'. ,,Zeker als er kinderen bij zijn, wil je tijdens pakjesavond niet in een felle welles-nietes discussie komen. Het is daarom belangrijk welke toon je aanslaat. Ik zou heel aardig, maar subtiel, zeggen: 'Nou, als je het niet erg vindt, dan hebben we het daar nu niet over'.'' Of doe alsof je nog geen mening hebt. ,,Gewoon zeggen dat 'je het nog niet weet' en het gesprek op een ander onderwerp brengen'', aldus Woltering.