Volledig scherm

Spannende jaren voor jeugdzorg

Het worden nog twee spannende jaren voor de jeugdzorg. Want vanaf 2015 zijn gemeenten het loket waar deze zorg geregeld moet worden.

Is het daarmee een slecht plan? Eerlijk gezegd is dat antwoord nog niet te geven. We hebben het als krant aan de gemeenten in ons verspreidingsgebied gevraagd en duidelijk wordt dat de overname van de jeugdzorg nog een grote puzzel is. Dat zegt genoeg. Nog twee jaar de tijd lijkt lang, maar het zal kort dag blijken te zijn.

De meeste kinderen in dit land hebben het goed en redden zich, soms met wat (tijdelijke) hulp. Maar het kleine percentage ontsporingen vraagt veel tijd, tact, kennis, geld en overzicht. Door deze competenties en mogelijkheden over alle gemeenten uit te smeren zullen grote verschillen van aanpak ontstaan. Dat is een zorg. Jeugdzorg wordt - bij calamiteiten - ongetwijfeld ook politieker. Want er is een wethouder eindverantwoordelijk. Op raadsdebatten over foute pedagogische besluiten of onderfinanciering zit ik me niet te verheugen.

Particulieren hebben de nieuwe markt ook ontdekt. Pleegouders en gezinsouders beginnen bedrijven op te richten om kinderen op te vangen. Niet meer een kind om voor te leven, maar om van te leven. Niet per se verkeerd, begrijp me goed. Maar controle en niveau kunnen straks per gemeentelijk contract verschillen. Chaos is een woord dat we de komende jaren in de jeugdzorg goed kunnen missen.

Ik ben er nog niet gerust op dat deze omschakeling beter uitpakt. Dat goedkoop straks duurkoop blijkt. Maar ik heb graag ongelijk.