Volledig scherm
© stock.xchng

Speelse ‘Vrek’ met eindeloos smartlapslot

RECENSIE – ‘De Vrek’, de karakterkomedie van Jean Baptiste Molière, is 350 jaar oud en wordt gespeeld door een donkere cast bestaande uit Antilliaanse en Surinaamse acteurs. Een unicum. Geldzucht en gierigheid zijn niet uitsluitend een westerse vinding maar van alle rassen en standen. Producent Henrike van Engelenburg en regisseur Hans van Hechten hebben bewust voor de donkere optie gekozen. Die verplaatst herkenbaar de oude Molière naar onze tijd.


Kenneth Herdigein introduceert in een stukje olijke stand-up comedy de acteurs en hun rolfiguren. De acteurs blijven op de vloer en leven mee met de gebeurtenissen. Vanuit hun toeschouwers positie stappen ze in hun rollen; een goede vondst.

Omdat Molière zijn komedies doorspekte met muziek en dans, heeft de voorstelling musicalaspecten meegekregen. Vrek Harpagon van Maikel van Hetten is minder vilein dan verwacht, soms slecht verstaanbaar maar zingt een prachtige rockballad. Molière sloot aan op de comedia del’ arte traditie uit zijn tijd met veel improvisatie en groteske typeringen. Ook de acteurs uit deze productie blinken uit in dik aangezette mimiek en gebaren. Er wordt nadrukkelijk op de zaal gespeeld.

Vooral Michiel Blankwaardt (knecht La Flèche) weet groteske te combineren met prima dictie, naturelle speelsheid en souplesse. Herdigein speelt meerdere rollen, waarvan de innemende huwelijksmakelaarster top is. De tekstbewerking maakt van deze Vrek een ingedikte, maar smakelijk hapklare brok. Omdat de afzonderlijke scènes soms toch worden uitgemolken, komen de verhaallijntjes in het gedrang.

Bewerkers Van Hechten en Karlijn Stoffels hebben ervoor gekozen een eindeloos lang opera-achtig smartlapslot op Caribische ritmen te laten componeren, waarin alles, zij het rommelig, op zijn pootjes terecht komt. Behalve dan voor de Vrek natuurlijk, die berooid en eenzaam zijn einde tegemoet gaat.

door Loek van Voorst

TONEEL

De Vrek

Gezien: 14/3 Zutphen

Nog te zien: 28/3 Apeldoorn, 14/4 Steenwijk, 17/4 Lelystad

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement