Volledig scherm

Stoomgemalen Mastenbroek geopend voor publiek

MASTENBROEK - Stoomgemaal d'Olde Mesiene aan de Kamperzeedijk 7 in Genemuiden is zaterdag 2 juli onder stoom te bezichtigen.

Ook het in bedrijf zijnde Veneriete gemaal is deze dag geopend. Tussen beide gemalen ligt een voetgangersbrug, waardoor bezoekers eenvoudig kennis kunnen maken met de oude en nieuwe techniek van het bemalen van een polder. De toegang is gratis en de gemalen zijn toegankelijk van 10.00 tot 16.00 uur. De gemalen zijn geopend in het kader van de Stoomdagen 2016.

Het stoomgemaal Mastenbroek bezit nog een originele stoommachine van Nederlands fabricaat uit 1856. De stoomtechniek van vroeger is zowel voor kinderen als volwassenen een boeiende bezienswaardigheid. Het gemaal Veneriete dateert uit 1961 en zorgt ervoor dat een groot gedeelte van de polder Mastenbroek droge voeten houdt. Bij de twee stoomgemalen is een bezoekerscentrum waar bezoekers onder het genot van wat drinken kunnen genieten van het uitzicht over de aanliggende kolk en de polder Mastenbroek. Meer informatie over het stoomgemaal is te vinden op www.stoomgemaal.nl.