Volledig scherm
Het gemaal aan de Noordwendigedijk stamt uit 1936 en wordt gebruikt voor de ontwatering van de polder Kamperveen. foto Freddy Schinkel

'Tandwiel ligt niet meer op de plank'

KAMPERVEEN - De Noordwendigedijk slingert door een zompig, groen landschap. Het ochtendlicht schijnt op de witte zwanen die aan de boorden van de Molenkolk foerageren. Aalscholvers en reigers vliegen laag over het water. In de verte schijnen de felle bouwlampen van de Hanzelijn in aanbouw.

Ganzen overstemmen het geluid van het verderop razende verkeer. Aan deze smalle dijk verzorgt het gemaal dat vernoemt is naar dijkgraaf Van der Engelen van der Veen het waterpeil in de polder Kamperveen. Het gemaal oogt als een klein huisje met grote raampartijen en een zadeldak erop. Het interieur is bruin betegeld en middenin het pand huist een monsterlijk grote motor, omringd door schakelkasten. 'M.r. G.A.J. van Engelen-v.d. Veen, dijkgraaf van waterschap Kamperveen, 1 januari 1921 - 1 juli 1933' staat te lezen op een plaquette aan de muur. Volgens Johan Goos, districtshoofd van het waterschap Groot Salland, is de staat van het gebouw goed. ,,Eens in de tien jaar wordt het gemaal drooggelegd en inspecteren we de werktuigbouwkundige en bouwkundige onderdelen. Een gemaal uit '36 heeft echter motoren die aardig op leeftijd zijn. Onderdelen daarvoor liggen niet meer bij ons op de plank."

Die motoren vormden aanvankelijk een punt van zorg. ,,De bedoeling is om in maart volgend jaar de pompen te renoveren. Dergelijk oude motoren zijn niet zo energiezuinig als de techniek van heden ten dage toestaat. Mede daarom werd besloten er nieuwe elektromotoren in te plaatsen." Het waterschap kwam echter tot inkeer. De instelling wil meer letten op haar erfgoed en juist die oude elektromotoren dragen bij aan het rijksmonumentale karakter van het gemaal. ,,Ze worden alsnog gerenoveerd. Dat betekent dat er mogelijk onderdelen speciaal voor dit gemaal gemaakt moeten worden. Vermoedelijk is renovatie tien procent duurder dan vervanging door nieuwe exemplaren." Bedragen wil het waterschap niet kwijt omdat de klus nog aanbesteed moet worden.

Het gemaal is ondanks zijn verouderde techniek nog altijd van groot belang voor Kamperveen en omgeving. ,,Het zorgt voor de drooglegging van een polder van circa 2.000 hectare. En dat al sinds 1936." Goos gaat er van uit dat ook na de aanleg van de bypass het gemaal blijft doordraaien op zijn karakteristieke plek aan de Molenkolk. ,,Wellicht zal het gebied dat het gemaal moet bemalen kleiner worden na aanleg van de bypass."

Technisch is een gemaal van een waterschap na dertig jaar afgeschreven. Na de renovatie draait het gemaal aan de Noordwendigedijk echter nog jaren door.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement