Volledig scherm

Ter Heide bezorgt AGOVV zege

14 JANUARI 2006 - LEEUWARDEN - Lange tijd leek er een vloek te rusten op de duels die AGOVV in Leeuwarden speelde. Sinds 13 september 1959 wisten de Apeldoorners niet meer te winnen. Destijds werd het 2-3, al heette de tegenstander toen nog Sportclub Leeuwarden. En ook gisteravond was het weer vrouwen en kinderen eerst bij AGOVV. Gek genoeg was de uitslag wel hetzelfde, 2-3.

Mijn naam is Ter Heide. Ruud ter Heide. En ik sta er dit seizoen nooit meer naast. Die woorden zal de AGOVV-spits vannacht waarschijnlijk wel hebben gedroomd. En terecht. Want je hoeft niet altijd goed te spelen om trefzeker te zijn als aanvaller.

Dat bewees Ter Heide tegen Cambuur. De aanvaller zag zijn medespelers gisteravond in het Cambuur-stadion ploeteren tegen de Friese tegenstander. Na rust mocht hij het ongelijk van zijn trainer bewijzen. Koud drie minuten op het kunstgras gaf Ter Heide zijn visitekaartje al af. De spits moest de eerste helft vanaf de reservebank toezien hoe zijn teamgenoten er - op het eerste kwartier na - werkelijk niets van bakten.

De Apeldoorners kwamen nog wel op voorsprong, maar hadden daar wel een flinke dosis geluk voor nodig. Een vrije trap van Driss El-Akchaoui werd door de muur van Cambuur-spelers van richting veranderd, waardoor de bal achter Cambuur-doelman Van der Vlag verdween. Maar veel meer goeds deed de equipe van Stanley Menzo niet in de eerste helft. Sterker nog zijn manschappen werden volledig achteruit gedwongen door de ontketende Friezen, die na de gelijkmaker van Koen Brack bloed roken. Brack knalde de bal vanuit een vrije trap hard langs de muur. De te laat reagerende Raimond van der Gouw was verslagen. De keeper zag er daarbij niet goed uit. De bal verdween in de hoek die eigenlijk door de keeper afgeschermd moest worden.

De Friezen gingen op jacht naar meer. De geplaagde ploeg van trainer Roy Wesseling proefde dat er wat te halen viel tegen de Apeldoorners. Die jacht werd vlak voor rust bekroond met een prachtige treffer van Raymond Bronkhorst die met een splijtende pass door Zimmerman vrij in het AGOVV-strafschopgebied werd gezet. Bronkhorst haalde verwoestend uit: 2-1. Meer dan verdiend, want wat AGOVV liet zien in de eerste 45 minuten was ronduit slecht. En dat terwijl Menzo al koos voor de opstelling met de meest wendbare spelers. Geen spits Ter Heide dus, maar een aanval met Brahim Bouhadan, Gonzalo Garcia Garcia en opmerkelijk genoeg Ahmet Kilic en niet de watervlugge Santinho Lopes Monteiro.

Ter Heide bracht meer hoop op een goed resultaat. Na een voorzet van de net op tijd speelgerechtigd verklaarde Mirano Carillho controleerde de aanvaller de bal en haalde met links uit. De bal verdween buiten het bereik van Van der Vlag in de benedenhoek: 2-2.

En John Stegeman? De oud-speler van AGOVV sleurde en zwoegde zoals ze ook in Apeldoorn van hem gewend waren. Twee keer was hij dichtbij een treffer, maar Van der Gouw en de paal stonden een persoonlijk succes van de Epenaar in de weg.

Het zorgde in elk geval voor een vermakelijke tweede helft, al was dat mede te danken aan het foutenfestival aan beide kanten. Tot weer Ter Heide opdook. Vier minuten voor tijd was de pass van invaller Lopes Monteiro secuur. Ter Heide dook op voor zijn tegenstander en kopte de bal binnen: 2-3.

AGOVV mag de zege koesteren, maar moet zich wel achter de oren krabben. Sportieve pretenties moeten eerst maar eens overboord worden gezet, totdat de ploeg daadwerkelijk eens indruk maakt. Gisteravond in het koude Leeuwarden was een getergde Ter Heide voldoende voor de punten.

Cambuur - AGOVV 2-3 (2-1). 16. Driss El-Akchaoui 0-1, 27. Koen Brack 1-1, 42. Raymond Bronkhorst 2-1, 48. Ruud ter Heide 2-2, 86. Ruud ter Heide 2-3.Scheidsrechter: Steegstra. Gele kaart: Zimmerman, Brack, Bronkhorst, Holwijn (Cambuur), Bouhadan, Van Boxel, Risamasu (AGOVV). Toeschouwers: 3077.

Cambuur: Van der Vlag; Nijssen, Brack, Zimmerman (89. Houwing), Pique; Holwijn (70. Van der Weij), Hooyboer, Karim (57. Mulders), Bronkhorst; Stegeman, Roosenburg.

AGOVV: Van der Gouw; Van der Ree, Van Boxel, Winklaar, Carrilho; Risamasu, El-Akchaoui, Guijo Velasco; Kilic (73. Lopes Monteiro), Garcia Garcia, Bouhadan (46. Ter Heide).

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement