Volledig scherm
EPA

Terrorismebestrijder waarschuwt gemeenten vanwege 'Berlijn'

MEPPEL - In een brief aan alle gemeenten roept Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, op tot meer waakzaamheid bij evenementen in december. ,,Wat in Berlijn is gebeurd, kan hier ook gebeuren.”

Terrorismebestrijder Dick Schoof acht de kans op een aanslag binnen Nederland reëel, ook al zijn er op dit moment geen concrete aanwijzingen. Schoof maant, vanwege de recente aanslag in Berlijn, gemeenten schriftelijk om extra alert te zijn. „Gemeenten, politie en organisatoren lopen de genomen maatregelen nu nog eens langs en scherpen ze waar nodig aan. Ze zijn er serieus mee bezig, want het is belangrijk dat iedereen gewoon naar alle feestelijkheden kan gaan en kan genieten van alle activiteiten.” Het is uiteindelijk een lokale afweging welke maatregelen getroffen moeten worden.

Serious Request
Schoof maakte eerder deze week al bekend dat grote evenementen rond Kerstmis en Oud en Nieuw scherper worden beveiligd na ‘Berlijn’: er is meer toezicht en er worden wegblokkades opgeworpen. De extra maatregelen zijn bijvoorbeeld van kracht rond Serious Request in Breda.

3000 mensen
In Meppel ontstond ophef nadat een groot kerstfeest voor kinderen werd afgelast. De organisatie trok de stekker uit het evenement omdat zij na ‘Berlijn’ vreesde voor de veiligheid van de aanwezigen. Er werden gisteravond zo’n 3.000 mensen verwacht in de Meppeler binnenstad.

Angst
Volgens Schoof zijn er verder geen signalen van angst bij organisatoren van grote evenementen. Schoof stelt dat mensen zich ook niet bang moeten laten maken en vooral kerstmarkten en andere december-evenementen moeten blijven bezoeken. „Terroristen willen ons angst aanjagen, maar wij willen ons leven niet laten bepalen door terroristen.