Volledig scherm
© Ed van Alem

Tuinzakken zijn niet aan te slepen in Zwolle

ZWOLLE – In deze tijd van het jaar worden dagelijks 140 grote witte zakken voor tuinafval bezorgd in Zwolle. Het maakt niet uit in welke wijk je rond rijdt, overal zijn ze te zien. ,,Op normale dagen rijden we er maximaal 70 uit, maar eind oktober, begin november is wel een piekmomentje”, zegt Mark de Weerd van de ROVA.

,,We hebben een externe partij moeten vragen om aan de vraag te kunnen voldoen”, zegt De Weerd. Het gevaar was dat de wachttijden voor de tuinzakken te hoog zou oplopen. De zakken worden gebracht en een ongeveer een weekje later vol met herfstbladeren en snoeiafval weer opgehaald. En dat helemaal gratis. In Zwolle althans.

Betalen
In de gemeenten Olst/ Wijhe en Staphorst kunnen mensen ook de zakken bestellen. ,,Het aantal zakken dat daar wordt besteld is te verwaarlozen”, zegt de Weerd. ,,Dat komt omdat de inwoners van die gemeenten moeten betalen voor de service.” Als we een zak willen bestellen in Staphorst moet de medewerkster van de Rova even controleren of ze daar wel besteld kunnen worden: ,,Dat vraagt eigenlijk nooit iemand.” De kosten zijn in die gemeente dan ook nogal fors: dertig euro per zak. Inwoners van Staphorst kunnen het tuinafval op enkele dagen per jaar gratis inleveren tijdens inzameldagen.

Succes
In gemeente Olst-Wijhe kost dat 30 euro voor twee zakken. Tot juni 2014 was de service gratis, maar ging het ten onder aan zijn eigen succes. De gemeente had toen 600 zakken begroot op jaarbasis, maar gretige inwoners bestelden er 2200. Dus greep de gemeente in en bracht ze de kosten in rekening.

In Zwolle kost het ongeveer 2,50 euro per huishouden om de zakken gratis te houden. Dat bedrag wordt via de afvalstoffenheffing verrekend. Woordvoerster Karin Obdeijn van gemeente Zwolle: ,,We zagen dat er in bepaalde perioden zoveel tuinafval was dat de groene containers snel vol zaten en mensen het tuinafval met het restafval aanboden. Dat is jammer, het kan dan niet hergebruikt worden terwijl de verwerking ervan meer kost.” De verwerkingstarieven van restafval zijn hoger dan die van gft. Daarnaast kan tuinafval worden vergist of gecomposteerd. En dat is winst voor het milieu