Volledig scherm

U bent er nog!

Goedemorgen, u bent er dus nog! De verleiding om dit vak in de krant maar eens niet vol te schrijven was groot.

Maar de bewering dat het vandaag allemaal afloopt kwam niet alleen voort uit zogenaamde en veelbesproken wiskundige berekeningen van de Maya's, er zijn ook andere aanwijzingen. De midwinterzonnewende; een stand van ons zonnestelsel binnen onze melkweg die maar eens per 13.000 jaar voorkomt; de zichzelf deskundige noemende Bijbelkenners die concluderen dat het Armageddon toch echt in 2012 plaats heeft. En deze deskundigen vinden ook nog eens bijval in onder meer de I Ching -het Chinese boek van Veranderingen- en sommige Hindoestaanse geloofsopvattingen.

Nu kan het in de loop van de dag alsnog misgaan (al is elders op de wereld de fatale datum van 21 december al overgegaan in een saaie 22e december), maar het feit dat u dit nog kunt lezen kun je natuurlijk ook zien als aanwijzing dat al die voorspellingen onzin zijn.Voor sommigen opent het dan ook meteen de weg naar de conclusie dat religies onzin zijn; ik kwam het de laatste dagen al veelvuldig tegen.

Hoewel dus zelf een ongelovige zal ik die conclusie niet onderschrijven. De betekenis van religies gaat verder dan het al dan niet kunnen voorspellen van de toekomst. Onze beschaving is doordrenkt met en gebaseerd op normen en waarden die vanuit religies zijn gegroeid. Ik vertrouw erop dat we die ook na vandaag nog lang en hard nodig hebben.