Volledig scherm
Tyson, het schatje`van lezer Manni. © Manni

Update | Petitie na dood Zwolse hond: stop politiegeweld tegen Stafford-honden

ZWOLLE - Stafford Events is het beu. Politieagenten schieten volgens de organisatie te vaak en te snel honden dood, dus is er een petitie gestart om dat te voorkomen. Aanleiding is de Stafford die vorige week werd doodgeschoten door de politie in Zwolle nadat hij een teckel aanviel, die bij de aanval om het leven kwam.

Stafford Events organiseert evenementen voor mensen met een Stafford-achtige hond (zoals onder meer pitbulls). Volgens de Rijswijkse organisatie zou een betere voorlichting van agenten hondenlevens kunnen sparen.

Pepperspray
Menno van Doorn van Stafford Events snapt de reactie van de politie maar herkent ook de onwetendheid. ,,Ze hebben voor ze de hond doodschoten hem eerst bespoten met pepperspray. Het lijkt een logische optie, bij mensen werkt dat, maar een bijtende stof in de ogen van een hond spuiten kan misschien juist een hond agressief maken. Vergelijk het met op de kop slaan: honden moet je nooit op de kop slaan, daar worden ze juist zeer agressief van. Je bedoeling kan zijn om hem te laten stoppen, maar het tegenovergestelde wordt bereikt."

Petitie
De petitie die vrijdag is gestart moet zorgen voor betere uitrusting en opleidingen voor ambtenaren om alternatieve maatregelen te kunnen nemen bij incidenten met pitbulls. De makers van de petitie weten dat Stafford-eigenaren 'hun verantwoording dienen te nemen, maar politie-agenten hebben niet te schieten op weerloze dieren.' Suggesties voor alternatieven geven de petitiemakers ook: lichtgewicht break sticks of water in de ogen spuiten van de honden. Break sticks (video) zijn kunststof stokken die de kaken van een hond kunnen 'openbreken' op een diervriendelijke manier.

Sticks
Om te laten zien dat de honden juist trouwe dieren zijn organiseert Stafford Events groepswandelingen. ,,Zelfs wij zijn dan uitgerust met break sticks want zelfs de trouwste hond kan schrikken en bijten. Als die kaken vast zittten dan zitten ze vast. Die krijg je met de hand niet open. Daar kan zo'n stick bij helpen. Wij zien graag dat politie uitgerust wordt met een break stick. Hetzelfde resultaat: kaken open op een veilige manier, alleen blijft de hond dan leven."

This tactic is specifically for PB. They're the only breed that grabs & shakes without opening the jaw. Do not use this on other breeds, they are more likely to turn & snap at you than stay clinged on like a PB. PitBull Rescue Central recommends you have a break stick if you own a PB.