Volledig scherm
© ANP

Vanavond en vannacht kans op verraderlijke gladheid in het oosten

OOST-NEDERLAND - Ondanks dat de temperaturen die gisteren en vandaag ruim boven het vriespunt lagen, zijn we nog niet van alle winterse perikelen af. Vanavond valt er op sommige plaatsen een beetje regen, daardoor kan het laat vanavond en vannacht lokaal spekglad worden door bevriezing, zo voorspelt Wilfred Janssen van Weerplaza.

In veel gebieden in het oosten van het land is er sprake van 'vorst in de grond'. De toplaag van de bodem is tot een diepte van enkele centimeters bevroren, waardoor neerslag die op zo'n ondergrond valt kan gaan bevriezen. Omdat het gisteren en vandaag op een aantal plaatsen in het midden en oosten ruim boven nul is geweest, kan het zijn dat het allerbovenste laagje is ontdooit, maar het een centimeter dieper nog bevroren is. Ondanks dat het dus door opvriezing zeer lokaal glad kan worden; het is dus oppassen op de weg vanavond en vannacht.

Plaatselijk kans op nachtvorst
Het is vannacht op veel plaatsen bewolkt, maar in enkele opklaringen kan de temperatuur nog dalen tot rond het vriespunt, met daarbij mogelijk vorst aan de grond. Wanneer er geen sprake is van vorst in de grond, maar wel van vorst aan de grond, kan het vannacht lokaal glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. Dit kan ook in het westen van het land gebeuren. De precieze locaties van de opklaringen zijn moeilijk te verwachten.

Vannacht gaat het op de meeste plaatsen niet vriezen en ook morgen overdag liggen de temperaturen ruim boven het vriespunt. Daarnaast gaat er in de nacht naar maandag meer regen vallen, waardoor de bodemtemperatuur op veel plaatsen zal gaan oplopen. Het lijkt er dus op dat we na morgen van alle winterse toestanden af zijn, inclusief alle gladheid. In delen van het oostelijk Rivierengebied, Liemers en de Achterhoek kunnen nog sneeuwresten voorkomen, maar de verwachting is toch dat maandag het witte tapijt grotendeels is verdwenen.