Felix Schaufeli kan voor de rechter in het beklaagdenbankje komen te zitten, want grensrechter Berry Simons heeft aangifte tegen hem gedaan bij de politie. De Doetinchemmer duwde hem zondag omver tijdens het duel De Graafschap - PSV. foto Jan van den Brink
Volledig scherm
Felix Schaufeli kan voor de rechter in het beklaagdenbankje komen te zitten, want grensrechter Berry Simons heeft aangifte tegen hem gedaan bij de politie. De Doetinchemmer duwde hem zondag omver tijdens het duel De Graafschap - PSV. foto Jan van den Brink

Veel spijt na molesteren grensrechter

DOETINCHEM - Felix Schaufeli (39) heeft grote spijt dat hij zondagmiddag bij het duel De Graafschap-PSV (0-3) assistent-scheidsrechter Berry Simons omver heeft gelopen. "Kon ik het maar terugdraaien", zegt de Doetinchemmer die in het verleden zelf grensrechter was bij de Doetinchemse amateurclub DZC'68.

Schaufeli kwam zondag in de 58ste minuut ineens het veld van stadion De Vijverberg oprennen toen Simons bij een doelpunt van De Graafschap-spits Ben Sahar de vlag in de lucht stak.


Scheidsrechter Bas Nijhuis nam het (terechte) vlagsignaal over en annuleerde de treffer. "Ik was enorm opgefokt", zegt Schaufeli nu. " Waarom ik het heb gedaan? Ik weet het niet. Zo ben ik normaal niet, maar nu trad ik buiten mezelf. Ik vond het een onterechte beslissing. Ik zat gewoon te praten met een kameraad toen het gebeurde. Ineens ben ik het veld opgerend. Tot overmaat van ramp stond de poort open en stond ik ineens op het veld. Dat is geen excuus, maar als die poort dicht had gezeten, had ik er over heen moeten klimmen en hadden mensen me tegen kunnen houden."

Nadat Schaufeli, al tien jaar seizoenkaarthouder bij De Graafschap, Simons een duw had gegeven werd hij ingerekend. "Ik ben meegenomen naar achteren en toen kwam ik weer bij m'n positieven. Ik heb meteen mijn seizoenkaart ingeleverd. Ik heb nu enorm veel spijt. Ik heb al contact met De Graafschap gehad en geef een brief af op het stadion. Ik zal ook een brief sturen naar de KNVB en meneer Simons om mijn excuses aan te bieden. De Graafschap is een geweldige en gemoedelijke club en dan doe ik zoiets doms."

Bijzonder is dat Schaufeli zelf een aantal jaren geleden grensrechter was bij DZC'68 in zijn woonplaats Doetinchem. "Toen kreeg ik regelmatig dingen naar m'n hoofd geslingerd. 'Ga er zelf dan staan', dacht ik toen. En nu heb ik zelf het slechte voorbeeld gegeven, onder het oog van mijn zoon die met zijn vrienden in het stadion zat."

Schaufeli, die nog nooit eerder problemen bij De Graafschap had veroorzaakt, zag de beelden zondagavond al op televisie. "Mijn vrouw vroeg of ik het wel wilde zien en dat heb ik gedaan. Ik wilde er niet voor weglopen en heb bewust gekeken. Ik kan wel zeggen dat ik heel slecht geslapen heb. Ik ben er ziek van. Dit zal me nooit meer overkomen."