Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP

Vijf vragen over vogelgriep: lopen mensen gevaar?

REGIO - In Nederland geldt sinds afgelopen woensdag een ophokplicht voor pluimveebedrijven die zich bezig houden met de productie van vlees en eieren. De maatregel is ingesteld nadat er dode vogels met vogelgriep op verschillende plekken in Nederland werden gevonden. Zo werden er dode watervogels bij Zeewolde gevonden.

Maar wat is precies die ophokplicht? Voor wie geldt die? Alle vragen over de vogelgriep op een rijtje:

Wat is de vogelgriep?
Vogelgriep is een besmettelijk virus dat onder pluimvee verspreidt. Onder pluimvee vallen onder andere kippen, kalkoenen, ganzen, eenden. De dieren zijn vooral voor productiedoeleinden bedoeld. Denk hierbij aan vlees, eieren en veren.

Vogelgriep is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen. Een aantal van die virussen leidt tot een ernstige ziekte, soms kunnen vogels ook overlijden. Wanneer dit voorkomt heet dat hoog pathogene aviaire influenza. Mildere types van de vogelgriep heten laag pathogene aviaire influenza. In deze gevallen hebben vogels amper ziekteverschijnselen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek bij dieren om er achter te komen of het om hoog of laag pathogene aviaire influenza gaat. Zo wordt maandag bekend of de dode vogels in Zeewolde een ernstige vorm van vogelgriep hadden.

Wat is de ophokplicht?
De ophokplicht stelt dat houders van commercieel gehouden gevogelte een afscheiding aanbrengen tussen gevogelte en andere dieren in dezelfde ruimte. Daarnaast probeert de eigenaar te voorkomen dat de gevogelte in aanraking komen met dieren die in het wild leven. De ophokplicht geldt voor pluimveebedrijven die zich bezig houden met de productie van vlees en eieren. Voor eigenaren van hobby-vogels geldt de ophokplicht niet.

Hoelang duurt de ophokplicht?
Het is niet bekend hoelang de ophokplicht duurt. Experts houden de ontwikkeling van het virus in de gaten.

Kan ik ook de vogelgriep krijgen?
Het komt amper voor dat mensen besmet raken met vogelgriep. Alleen wanneer een persoon direct en intensief contact heeft met het besmette dier, kan het mens geïnfecteerd worden.

Wanneer iemand besmet is met vogelgriep, krijgt diegene dezelfde verschijnselen als bij een 'gewone' griep: koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Ben jij de afgelopen 14 dagen in contact geweest met een vogel die besmet was met het virus? Dan is het raadzaam om een bezoek te brengen aan jouw huisarts.

Wat moet ik doen als ik een dode vogel vind?
Het advies: niet aanraken. Dan bestaat er een kleine kans dat je besmet raakt met de vogelgriep. Zie je meer dode vogels op dezelfde plek? Dan is het verstandig om de NVWA te bellen. Dat kan naar het nummer: 045-546 31 88