Volledig scherm
Marla en Glenn Okner uit het Amerikaanse Nebraska bij het onderduikadres van Marla's vader Marlowe B. Olson in Dalfsen. foto Teunis Schuurman

Vraagbaak voor familieleden

Soms overkomt het leven je. Dat geldt zeker voor Teunis Schuurman (60) uit Vollenhove. De oud-medewerker van het Waterloopkundig Laboratorium bij Marknesse kreeg op 31 maart 2006 om 14.44 uur onverwachts een mailtje van Brenda Gibbs uit Toronto.

Of Schuurman bij toeval wist waar haar oom, vliegenier van de Canadeese luchtmacht in de Tweede Wereldoorlog precies in Vollenhove was neergekomen? Het e-mailadres van Schuurman was bij toeval gekozen. Omdat hij uit Vollenhove kwam.

Schuurman had geen idee. De oud-keeper van VENO en verwoed wielrenner (hij beklom acht maal de Alpe d'Huez) had zich nog nooit met de Tweede Wereldoorlog bemoeid. Al waren geschiedenis en aardrijkskunde zijn favoriete vakken op school.

Sindsdien is alles veranderd. Inmiddels beschikt de Vollenhovenaar over een site (PATS), met 800 pagina's wetenswaardigheden, foto's, data, etc van gecrashte geallieerde piloten en bemanning. "In de omgeving van Vollenhove moeten dat zeker 25 tot 30 vliegtuigen zijn. In Vollenhove liggen 12, in Blokzijl 7, in Kuinre 5 en in Emmeloord 4 bemanningsleden begraven. Zijn zoekterritorium is inmiddels uitgebreid naar een gebied van 80 bij 80 km.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden boven ons land zo'n 6000 vliegtuigen kapot geschoten of zijn gecrasht. Vele bemanningsleden zijn daarbij omgekomen, anderen hebben zich via een parachute weten te redden, of werden onderweg naar de vrijheid verraden.

Dat gold ook voor de bemanning van de bommenwerper Portland Anne, die in 1944 in Den Oosterhuis, nabij Ommen, in de aarde stortte.

Afgelopen week heeft Schuurman samen met Marla Olson en haar man Glenn Okner uit het Amerikaanse Minneapolis de duikvlucht van haar vader, navigator Marlowe B. Olson getracht te reconstrueren.

Dat Schuurman regelmatig voor dit soort exercities wordt gevraagd is al niets bijzonders meer. "Ik ben al 34 keer in de USA of in Canada geweest. Met de aanvullende contakten is zo een geweldig netwerk ontstaan.'' E-mail en Google zijn daarbij onmisbaar voor zijn werk. Bijna dag en nacht is hij bezig adressen en namen op te sporen. Contacten te leggen met betrokkenen uit de gehele wereld. Zijn kantoortje op het Geomatics Business Park is inmiddels veel te klein voor al het verzamelde materiaal.

Het geeft Schuurman grote voldoening om mensen als Marla Okner te kunnen helpen. Over de bewuste vlucht van haar vader: "De piloot durfde het niet aan om over het IJsselmeer of nog verder te vliegen. Daarom maakte hij gebruik van het vlakke land in de omgeving van Vollenhove om veilig te kunnen landen.

In de buurt van Ommen vloog de getroffen bommenwerper nog wel over de electtriciteitsdraden, maar onder de boomtakken voordat ze de grond raakte. Binnen tien minuten waren Duitse soldaten ter plekke.

De tien bemanningsleden waren inmiddels uit het vliegtuig gesprongen. Drie dreven door de harde noordelijke wind richting Ommen en werden alsnog gearresteerd. De overige zeven ontkwamen, maar werden later onderweg naar de vrijheid verraden en in België (Antwerpen) opgepakt.

Allen werden uiteindelijk opgepakt.