Volledig scherm
Dode kuifeenden worden geruimd op een strandje bij Monnickendam. Onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wees uit dat de dode watervogels zijn besmet met vogelgriep van het type H5N8. © ANP Elga Tillenkamp

Waarom is vogelgriep zo riskant?

Vogelgriep (aviaire influenza) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor onder meer kippen, eenden en kalkoenen.

Hoe wordt de ziekte veroorzaakt?
Vogelgriep - ook wel vogelpest genoemd - wordt veroorzaakt door griepvirussen. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor onder andere pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels. Wereldwijd komen er verschillende vogelgriepvirussen voor. Is de uitbraak van nu bijzonder?
Ieder jaar wordt zo nu en dan vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Nederland. Meestal is er sprake van een vogelgriepvirus dat niet leidt tot ernstige ziekte bij dieren (laagpathogene aviaire influenza). In dit geval gaat het om een hoogpathogene variant die zeer besmettelijk is en tot hoge sterftecijfers kan leiden bij vogels. ​Is​ het virus gevaarlijk voor mensen?
In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. Als een vogelgriepvirus leidt tot ernstige ziekteverschijnselen bij dieren, wordt overwogen om mensen die nauw contact hebben met besmette dieren virusremmers aan te bieden. Deze medicijnen verkleinen de kans dat mensen vogelgriep krijgen. Er bestaat geen specifiek vaccin voor mensen tegen vogelgriep. Wat zijn de ziekteverschijnselen?
Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen dezelfde symptomen als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking. De ziekte verloopt meestal mild, maar vooral in Azië zijn er verschillende typen vogelgriepvirus die bij mensen heel ernstig kunnen verlopen. Kan ik nog wel kippen- of eendenvlees eten?
Er is geen enkel bezwaar tegen het eten van kip, volgens deskundigen, mits het vlees voor consumptie goed verhit wordt.

In verband met de vogelgriep worden zes pluimveebedrijven vandaag geruimd. Dat gebeurt in Biddinghuizen, Hierden en Ermelo. Ze zijn van dezelfde eigenaar. Deze ingrijpende maatregel wordt volgens de NVWA genomen om verdere verspreiding van het dodelijk virus te voorkomen. http://www.destentor.nl/regio/flevoland/update-vogelgriep-zes-bedrijven-geruimd-vervoersverbod-ingesteld-1.6682114