Volledig scherm
Daniël Willemsen in actie in Rudersberg. foto Rien Willems

Willemsen grijpt tiende wereldtitel

RUDERSBERG – Zijspancrosser Daniël Willemsen heeft zondag een historische tiende wereldtitel veroverd.

De 37-jarige Lochemer had in de Grote Prijs van Duitsland voldoende aan de vierde en de achtste plaats in de manches om het kampioenschap binnen te halen. Zijn grote concurrent en landgenoot Etienne Bax won in Rudersberg de laatste cross van het seizoen door in beide manches te zegevieren. ,,Dit is een droom die uitkomt'', aldus een emotionele Willemsen.

Willemsen behaalde zijn titel dit seizoen met drie verschillende bakkenisten. Hij begon met de Let Haralds Kurpnieks, maar die moest met twee gebroken polsen al na de eerste GP afhaken. Kenny van Gaalen verving hem, maar die raakte halverwege het seizoen geblesseerd. Met de Let Lauris Daiders in de bak vervolgde Willemsen met succes de jacht op zijn tiende titel.

De ‘kannibaal’ uit de Achterhoek koerste op safe tijdens de slotwedstrijd. Hij had door een mislukte kwalificatie op zaterdag een slechte startpositie en moest er in beide manches vooral voor zorgen dat hij geen overbodige risico’s nam en toch de nodige punten bijeen sprokkelde. Dat lukte, mede omdat de marge met Bax groot genoeg was. In de eindstand kwam de combinatie Willemsen/Van Gaalen/Daiders uit op 453 punten, 5 meer dan Bax en diens Letse bakkenist Kaspars Stupelis.

Willemsen won zijn eerste wereldtitel in 1999 met zijn broer Marcel als bakkenist. Daarna volgden titels in 2003 en 2004 (met Stupelis), 2005 en 2006 (met de Belg Sven Verbrugge), 2007 en 2008 (met de Zwitser Reto Grütter), 2010 (met twee bakkenisten: de Belg Dagwin Sabbe en Gertie Eggink) en 2011 (met Verbrugge).

Volledig scherm
Een gelukkige Daniël Willemsen knuffelt zijn bakkenisten Kenny van Gaalen (l) en Lauris Daiders. foto Rien Willems