Volledig scherm
Michel van der Horst becommentarieert de komende weken iedere dag het WK-darts. © Ronald Hissink.

WK-darts door Van der Horst | Voorbeschouwing dag 14

Vandaag is dag 14 van het PDC WK Darts 2017. De Deventer profdarter Michel van der Horst had er liever zelf gestaan, maar hij kwalificeerde zich niet. In plaats daarvan geeft hij voor De Stentor dagelijks zijn visie op de gespeelde partijen en blikt hij alvast vooruit op de wedstrijden van vandaag.

Michel, vanavond de kraker tussen de Nederlanders Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Wat verwacht je ervan?
,,Dit gaat echt een ontzettend spannende wedstrijd worden, neem dat maar van mij aan. Zoals ik gisteren al vertelde had ik ze liever allebei in de finale gezien, maar dat er sowieso een Nederlander in de finale staat is prachtig. Voor Van Gerwen is het taak dat hij niet teveel aan vorig jaar denkt. Toen werd hij als titelfavoriet verslagen door uitgerekend Barney. Ik denk ook dat Van Gerwen stiekem liever Phil Taylor had gehad in de halve finale, maar hij moet zijn verstand op nul zetten en niet bezig zijn met het vorige WK.”

Van Barneveld lijkt altijd bijzonder goed te spelen tegen Van Gerwen. Hoe kan dat toch?
,,Hij is dan echt op en top gemotiveerd, wil dolgraag laten zien dat niet Van Gerwen maar hijzelf de allerbeste Nederlandse darter is. Normaal is hij erg goed in het bespelen van het bord in plaats van de tegenstander en dat is essentieel om te winnen van tegenstanders die misschien net iets beter zijn. En Van Gerwen moet er juist voor zorgen dat hij niet té gebrand is. Hij wil dit WK aan iedereen laten zien dat hij echt de beste is, maar dat kan ook zijn valkuil worden. Als ik moet kiezen, dan voorspel ik dat Van Gerwen doorgaat.”

De andere halve finale bestaat uit de Schotten Gary Anderson en Peter Wright. Is de Engelse dominantie in het darts voorgoed voorbij?
,,Het is wel een ontwikkeling die al een tijdje gaande is inderdaad. Andere landen zijn in opkomst, zoals inderdaad Nederland en Schotland en er komen ook jonge talentvolle darters uit nieuwe landen aan. Het zal niet de laatste keer zijn dat er geen Engelsen meedoen in de halve finale van het WK.”


Programma vandaag:
Gary Anderson – Peter Wright
Michael van Gerwen – Raymond van Barneveld