Volledig scherm
© ANP

Zware windstoten en veel regen: 'alleen in levensbedreigende situaties 112 bellen'

REGIO - Sla vandaag je boswandeling over, raadt Weerplaza aan. Het gaat namelijk hard waaien, met windstoten van 75 tot meer dan 100 kilometer per uur. Al vroeg vanmorgen neemt de wind toe naar hard tot stormachtig, met veel regen. Vanmiddag neemt de wind alleen maar verder toe.

Vanmiddag draait de wind naar zuidwest en neemt in de kustregio zelfs toe naar stormachtig of zuidwesterstorm. Overal kunnen zware windstoten voorkomen, van 80 km per uur in het binnenland tot iets boven de 100 km per uur aan zee.

Voor vanmiddag is code geel afgegeven in de regio van 13:00 tot 20:00. Voor Flevoland, Overijssel en Gelderland is de verwachting dat de snelheid van de windstoten tussen de 75 en 90 km/u ligt.

Koud is het met 11 graden niet, maar de gevoelstemperatuur kan met die harde wind wel een stuk lager liggen. Morgen en dinsdag is het veel rustiger weer maar nog wel wisselvallig. Het wordt 11 tot 13 graden.

Pas vanavond neemt de wind wat af, als eerste in Limburg en als laatste op de Waddeneilanden.

Extra treinen
ProRail en NS zetten extra treinen in om de kans op vertragingen en andere problemen te verkleinen. Het onstuimige weer kan leiden tot gladde sporen, met name door bladval.

Vanuit zogeheten geltreinen wordt een mengsel van zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel op het spoor gesmeerd, waardoor het minder glad wordt.

Weerplaza.nl on Twitter

Volledig scherm
© ANP