Mustafa Saymak was tegen ADO (3-1) voor het eerst in twee jaar bij twee goals betrokken. Reza Ghoochannejhad is net als Lars Veldwijk 5 keer trefzeker in zijn eerste 5 eredivisieduels voor PEC, terwijl Bel Hassani (rechts) zijn productie van de laatste drie jaar heeft overtroffen.
Volledig scherm
Mustafa Saymak was tegen ADO (3-1) voor het eerst in twee jaar bij twee goals betrokken. Reza Ghoochannejhad is net als Lars Veldwijk 5 keer trefzeker in zijn eerste 5 eredivisieduels voor PEC, terwijl Bel Hassani (rechts) zijn productie van de laatste drie jaar heeft overtroffen. © ANP Sport / Cijfers: Opta Sports

Aan de gehele puntenoogst van PEC Zwolle ging een achterstand vooraf

PEC IN CIJFERSVan alle eredivisieclubs hengelde PEC Zwolle na een achterstand vooralsnog de meeste punten binnen. Sterker nog, aan het vergaarde totaal van 10 punten ging bij de eredivisionist steeds een achtervolging vooraf.

PEC incasseerde tegen ADO Den Haag zondag binnen 10 minuten de openingstreffer. De ploeg van trainer John Stegeman zegevierde uiteindelijk met 3-1. Dat was de derde overwinning voor PEC. Ook bij de eerste twee triomfen, tegen Emmen en RKC, wist PEC een achterstand om te buigen in een zege.

Het thuisduel met Sparta eindigde in 2-2. Ook tegen die concurrent wist PEC een vroege tegentreffer (gedeeltelijk) weg te poetsen. Geen enkele andere eredivisieclub toonde zoveel ‘veerkracht’ als PEC in de eerste 10 speelronden, door na een achterstand drie keer te winnen of 10 punten te vergaren.

Kunstgras

Opmerkelijk is dat PEC vrijwel alleen trefzeker is op kunstgras. De laagvlieger vond 16 keer het net. Alleen Gustavo Hamer, die in Utrecht een vrije trap benutte, wist op natuurgras te scoren. Driekwart van de doelpunten werd door PEC Zwolle in eigen huis geproduceerd.

Reza Ghoochannejhad nam er daar 5 van voor zijn rekening. Daarmee loopt hij in zijn eerste 5 competitieduels voor PEC één op één. Dat lukte alleen Lars Veldwijk in zijn eerste 5 eredivisieduels voor Overijsselse club in 2015. Ook Mustafa Saymak en Illias Bel Hassani zullen zich tegen ADO weer even ouderwets op dreef gevoeld hebben.

Saymak was met 2 assists voor het eerst sinds 16 december 2017 betrokken bij twee goals van PEC. Bel Hassani maakte zijn vierde competitietreffer. Daarmee overtrof de aanvallende middenvelder zijn totale rendement over de afgelopen drie seizoen en 59 competitieduels.