PEC Zwolle-directeur Gerard Nijkamp, die hier doelman Mickey van der Hart uitzwaait, lijkt na de zomer aan de slag te gaan in het Amerikaanse Cincinnati.
Volledig scherm
PEC Zwolle-directeur Gerard Nijkamp, die hier doelman Mickey van der Hart uitzwaait, lijkt na de zomer aan de slag te gaan in het Amerikaanse Cincinnati. © VI Images

Bekritiseerde PEC Zwolle-directeur Gerard Nijkamp onderhandelt met Amerikaanse Cincinnati

PEC Zwolle maakt zich op voor een ware exodus. Naast het trainerstrio, dat op weg is naar een Nederlandse topclub, lijkt Gerard Nijkamp na de zomer zijn geluk in de Verenigde Staten te zullen beproeven. De technisch directeur onderhandelt met FC Cincinnati.

Nijkamp heeft voorzitter Adriaan Visser vorige week op de hoogte gesteld van de toenadering. De technische baas van PEC kreeg toestemming om in te gaan op de Amerikaanse avances, onder de voorwaarde dat hij niet voor het sluiten van de huidige transferperiode op 1 september vertrekt bij de geteisterde eredivisionist. Nijkamp onderhandelt inmiddels met FC Cincinatti, een nieuwkomer en laagvlieger in de MLS, voor de functie van algemeen manager en sportdirecteur.

Onder vuur

Die onderhandelingen vinden plaats op het moment dat de beleidsbepaler onder vuur ligt in Zwolle. Een deel van de achterban schreeuwt al langer om het vertrek van Nijkamp, die de opmars van PEC na zijn komst in 2012 met creatieve voltreffers fraai gestalte gaf. Na de historische bekerwinst in 2014 en de finaleplek een jaar later gleed de club de voorbije jaren echter steeds verder af, ook omdat de technisch directeur er nu juist een voorspelbaar aankoopbeleid op nahoudt.

Trainerstrio

Een nazomers vertrek naar het noordoostelijk gelegen Cincinnati in de Verenigde Staten is voor PEC noodzakelijk om niet in een machtsvacuüm te belanden. Zowel in de RVC als in de directie is Nijkamp de enige met een voetbalachtergrond. Dat terwijl de club, voor de start van de voorbereiding over een maand, nog drie trainers- en twee keepersstoelen te vullen heeft. Zo’n 2,5 maand nadat bekend werd dat Jaap Stam na het seizoen naar Feyenoord zou verkassen, zit PEC nog altijd zonder hoofdcoach. Met Steijn kwam de club er niet uit, terwijl de overige drie kandidaten al waren afgebeld.