Resterend programma PEC Zwolle.
Volledig scherm
PREMIUM
Resterend programma PEC Zwolle. © Anke Arts

De loodzware opgave voor PEC: kunnen de Zwollenaren in de eredivisie blijven?

PEC Zwolle heeft als één van de gedoodverfde degradanten nog 11 speelronden om het vege lijf te redden. Hoe groot is die kans op basis van het verleden, het programma en de concurrentie?

De scepticus zal zeggen dat PEC ten dode is opgeschreven. Daar heeft hij ook genoeg reden toe. De verzadiging in de organisatie na de tropenjaren heeft voor sportief verval gezorgd, waarvan de eerste divisie een logische eindbestemming is. En ja, het spel van PEC is nog niet zo overtuigend dat je kunt aannemen dat de club er een negende opeenvolgende eredivisieseizoen aan vast zal plakken. Is PEC eindelijk meedogenlozer voor het eigen doel, dan mist het munitie aan de overkant. Schiet de ploeg wel met scherp aan het front, dan loopt het in de eigen bunker ook allerlei verwondingen op. Vooral dat moet beter.

Vijf punten tegen FC Utrecht, Willem II en FC Groningen is prima, maar na een doelpuntloze remise bij de hekkensluiter en de verspeelde voorsprong tegen het ontketende Feyenoord kun je ook stellen dat er een kleine kentering in de kentering heeft plaatsgevonden. Zet die door, met degradatie als vervolg? Of is er op basis van het programma, de concurrentie en het verleden reden om aan te nemen dat PEC de veilige haven binnen zal varen?