Volledig scherm
PREMIUM
,,Als hij praat op de training, luistert iedereen. Jaap verkoopt nooit onzin. Hij is heel nuchter, ontspannen en totaal niet contactgestoord”, zei Joey van den Berg in januari over Jaap Stam, die na dit seizoen PEC Zwolle voor Feyenoord verruilt als trainer. © Rob Voss

De methode Jaap Stam: Gedetailleerd maar kraakhelder

Voordat Jaap Stam (46) in januari als debuterend eredivisietrainer met PEC een droomstart beleefde tegen Feyenoord - de club waar hij vanaf komend seizoen dus aan de slag gaat - ontleedden Joey van den Berg en Roy Beerens zijn verrassende werkwijze voor De Stentor. ,,Ik had die norse boer nog voor me. Niets van dat.”

Op het trainingsveld van Reading staat een scorebord, dat vaak wordt gebruikt om de puntentelling tijdens het voetvolley bij te houden. De in maart ontslagen Stam stond daarop steevast bovenaan. Niet omdat de fanatieke trainer het jongleren na de trainingen beter beheerste dan zijn spelers. Integendeel, stelt Roy Beerens. ,,Als hij niet kon winnen, ging hij vals spelen. De fysiektrainer was scheidsrechter, maar als Jaap hem gevaarlijk aankeek, kreeg hij natuurlijk het punt. En de spelers durfden ook niks te zeggen tegen ‘the gaffer’, hè. Daaraan konden wij zijn winnaarsmentaliteit zien.”