Volledig scherm
PEC Zwolle technical manager Gerard Nijkamp during the Dutch Eredivisie match between PEC Zwolle and De Graafschap Doetinchem © ANP / VI Images

Directeur Gerard Nijkamp verruilt PEC Zwolle na zeven jaar voor Amerikaanse Cincinnati

De kogel is door de kerk. Gerard Nijkamp verlaat PEC Zwolle na zeven jaar om als sportdirecteur aan de slag te gaan bij FC Cincinnati in de Verenigde Staten.

De overstap van de 49-jarige Nijkamp hing al enige tijd in de lucht. De technisch directeur vloog woensdag naar Amerika om de deal af te ronden. Inmiddels heeft PEC Zwolle zijn vertrek bevestigd. ,,Als we iemand bij PEC Zwolle deze stap gunnen, dan is het Gerard wel. Hij heeft er mede voor gezorgd dat onze club de afgelopen jaren een prachtige groei heeft doorgemaakt met bijbehorende prijzen. Zijn werk wordt nu beloond met een overstap naar een fantastische competitie in de Verenigde Staten.”

Nijkamp was eerder als assistent-trainer en interim-coach verbonden aan Zwolle. In 2012, nadat PEC promoveerde, werd hij teruggehaald als directeur. Onder zijn leiding en dankzij zijn voltreffers op de transfermarkt maakte de club een verbluffende opmars en met de eerste prijzen in de clubgeschiedenis in 2014 (KNVB-beker en Johan Cruijff-schaal) tot gevolg. De laatste jaren liet zijn aankoopbeleid te wensen over en gleed PEC af op de ranglijst. De kritiek vanuit de achterban nam daardoor toe en intern brokkelde het draagvlak voor de bestuurder ook af. 

Afslag

,,De club PEC Zwolle zit diep in mijn hart", zegt Nijkamp zelf op de clubsite. ,,Hier heb ik de afgelopen jaren fantastisch mogen samenwerken met hele fijne, kundige collega’s. De prijzen die we de afgelopen jaren hebben gewonnen waren absolute hoogtepunten. Ik ben met PEC Zwolle een weg ingeslagen die, met ups en downs, de club in de toekomst weer nieuwe hoogtepunten moet opleveren. Hoewel ik het ook jammer vind dat ik nu een afslag neem, ben ik ervan overtuigd dat de club de weg omhoog zal blijven vinden.” 

Nijkamp, die naar verluidt voor vier jaar zal tekenen bij de laagvlieger in de MLS, laat weten dat hij ‘blij en dankbaar’ is dat PEC hem de kans gunt om als sportdirecteur het avontuur in Cincinnati aan te gaan. ,,Ik kijk enorm uit naar de werkzaamheden bij mijn nieuwe club in de Major League Soccer. Ik wens mijn opvolger heel veel succes toe en ben ervan overtuigd dat hij de legacy van PEC Zwolle die ik achterlaat, op een goede manier gaat voortzetten.”

Daarmee doelt Nijkamp op Mike Willems, die zijn taken als technisch manager over zal nemen. De verwachting is dat beide bestuurders de komende weken nog samen zullen opereren om de staf en selectie van PEC Zwolle samen te stellen en klaar te stomen voor het nieuwe voetbalseizoen.