Volledig scherm
Ron samen met zijn vader Dries Jans bij zijn start bij PEC Zwolle. © Tom van Dijke

Dries Jans: Ik had liever dat ie in Zwolle bleef

ZWOLLE - Ron Jans zal worden gemist, niet alleen binnen het Mac3Park-stadion. De trainer wordt gezien als één van de vier uithangborden van Zwolle.

Dries Jans, vader van Ron
„Voor mij is het jammer, ik had liever gehad dat ‘ie in Zwolle bleef. Mijn leven verandert ook, iedereen leefde altijd met me mee bij wedstrijden. Al blijf ik PEC natuurlijk volgen. De bekerfinale en de huldiging in Park de Wezenlanden, waar Ron mij nog in betrok, waren geweldig. Wel jammer dat hij vertrekt nu het minder gaat, een zinkend schip mag je niet verlaten. Al vertrouw ik erop dat PEC in de Eredivisie blijft. In Groningen kreeg hij een erepenning bij zijn vertrek. De burgemeester kennende komt er in Zwolle ook nog wel wat.”

Freddy Eikelboom, voorzitter Supportersvereniging PEC Zwolle
„Erg jammer dat Ron vertrekt, we verliezen onze succesvolste trainer. Daarnaast is Jans ook echt een mensenmens, heel aimabel. Hij staat tussen de supporters, kan zich goed inleven in het publiek. In elk PEC-hart heeft Ron een speciale plek, zeker na de bekerwinst. Dat was een clubprestatie, met Jans als grote katalysator. Tussen hem en het team was er toen een perfecte match. Over een opvolger denk ik nog niet na; eerst maar focussen op goede resultaten na de winterstop. Of Jans een standbeeld moet krijgen? PEC doet niet zo aan persoonsverheerlijking, maar Ron verdient het wel.”

René de Heer, wethouder sport
„Bij dit nieuws denk ik toch als eerste aan al het goede wat Jans voor PEC heeft betekend. Hij heeft een soort magische gave om een team te kunnen smeden. Erg mooi dat zo’n trainer zich straks vier jaar aan de club heeft verbonden. Als het goed gaat met PEC, zie je dat in heel veel zaken terug. Een vol stadion, maar bij vergaderingen elders hadden wij als college ook altijd een gespreksonderwerp. Jans was daarbij elk weekeinde de verpersoonlijking van de stad op televisie, dat gaan we missen.”

Henk van Voornveld van MarketingOost
,,Jans is het boegbeeld van de club. In zijn optredens heeft hij de stad goed gerepresenteerd. Open, toegankelijk, geen kletskoek. Dat typeert zowel Jans als de stad en de regio. Als ik, in functie, bij toeristische bijeenkomsten was, door heel Nederland, werd er altijd lovend over Jans en PEC gesproken. Hij heeft als ambassadeur van de regio een zeer grote rol gespeeld. Ik zit vaak in het stadion, als supporter, maar ook als stad- en regio marketeer. Ik denk oprecht dat Museum de Fundatie, Waanders in de Broeren, de Librije en Ron Jans met PEC, de vier dingen zijn die Zwolle de afgelopen jaren op de kaart hebben gezet."

Oud-schaatser en fervent regio-ambassadeur Erben Wennemars
,,Ik denk dat het goed is dat Jans weg gaat. Als club zijn we hem veel verschuldigd, maar ik denk dat het ook tijd is voor een nieuwe trainer. Ik zeg altijd: 'Wie niet durft te veranderen, zal niet groeien'. Het is mooi dat de club en Jans elk jaar rond nieuwjaar een overleg hebben, dat ze kijken naar hoe het gaat, overleggen of er nog een jaar bij komt. Objectief, open en eerlijk, zonder afkoopsommen of moeilijke contracten. Daarom kunnen we zeggen dat deze conclusie goed is, omdat ze die samen hebben bedacht. Dat wil niet zeggen dat hij geen goede trainer meer is, maar wel dat het misschien goed is om te stoppen."
"Voor Zwolle is Jans echt een boegbeeld geweest, een fantastische ambassadeur. Hij is natuurlijk zelf een geboren Zwollenaar, heeft bij PEC gespeeld. Het maakt ons als Zwolle trots, dat zo'n grote trainer naar onze kleine club kwam. Dat hij ook ja zei omdat hij dichter bij zijn vader (in het verzorgingstehuis, red.) wilde wonen, maakte het verhaal alleen maar mooier. Hij heeft in de afgelopen vier jaar de club groot gemaakt en daar zijn we hem heel dankbaar voor."