Volledig scherm
Etiënne Reijnen in actie tegen zijn oude club. © Pro Shots

Etiënne Reijnen komt weer even thuis in Zwolle

ZWOLLE - Elke keer als hij de stadsgrenzen overschrijdt, bekruipt hem een gevoel van thuiskomen. Zwolle is en blijft een plek waar Etiënne Reijnen graag komt. Helemaal na zaterdag.

Het is niet zo dat Reijnen zaterdagavond de ene na de andere speler nostalgisch de hand schudt. Met de meeste jongens van de huidige PEC Zwolle-selectie heeft de mandekker van FC Groningen immers niet gevoetbald. ,,Eigenlijk alleen met Bram van Polen. Voor de rest niemand. Ja, Albert van der Haar, maar die is nu assistent-trainer.”

Familie in Zwolle
Toch voelt het voor de 29-jarige Reijnen alsof hij terug naar huis komt. Dat is niet gek, aangezien een belangrijk deel van zijn sociale leven zich in Zwolle afspeelt. ,,Ik woon tegenwoordig in Haren, maar wanneer ik vrij ben, kom ik geregeld deze kant op. Wel een paar keer per week. Ik heb inmiddels een kleine en alle opa’s en oma’s wonen in Zwolle.”

En oud-ploeggenoot Tom IJzerman, vandaag de dag speler van eersteklasser Nunspeet, heeft een prominente plaats in zijn vriendenkring. Ook een echte Zwollenaar, net als Reijnen. Genoeg connecties dus.

Zes jaar geleden speelde hij zijn laatste duel in het Zwolse shirt. Toen nog een niveautje lager. ,,Er is sindsdien een hoop veranderd. In mijn tijd was het de top van de Jupiler League, nu is PEC Zwolle een waardige eredivisionist geworden. Mooi om te zien.”

Vaste waarde
Na avonturen bij AZ en SC Cambuur is de verdediger inmiddels vaste waarde bij FC Groningen. Zaterdagavond ziet de geboren Zwollenaar vier pareltjes van doelpunten, de ene nog mooier dan de andere. Na de moeizame competitiestart, met het gebruikelijke geklaag, lijken de noorderlingen de smaak te pakken te hebben. Na afloop van de ruime zege is de media-aandacht logischerwijs voor de uitblinkende doelpuntenmakers. Van Weert, Tibbling, Mahi. Stuk voor stuk verschijnen ze breed glimlachend voor de camera’s. ,,Maar die nul is natuurlijk ook niet verkeerd”, benadrukt Reijnen, die de Zwolse spits Nicolai Brock-Madsen een ongewenste snipperdag bezorgt.

Het zijn avondjes die Groningen dit seizoen nog veel te weinig heeft meegemaakt. Terwijl zijn (schoon)familie balend het stadion van PEC Zwolle verlaat, glundert Reijnen nog wat na. ,,Het is sowieso leuk om hier te komen, maar na vanavond is dat alleen nog maar mooier geworden.”

Volledig scherm
Etiënne Reijnen torent boven zijn directe tegenstander uit in een kopduel. © Pro Shots