Etiënne Reijnen in zijn eerste periode als speler van FC/PEC Zwolle, uit tegen FC Oss.
Volledig scherm
Etiënne Reijnen in zijn eerste periode als speler van FC/PEC Zwolle, uit tegen FC Oss. © BSR AGENCY

Feesten in badjas en eredivisie-einde met PEC in Emmen: de carrière van Etiënne Reijnen in beeld

foto'sDe spelerscarrière van Etiënne Reijnen is voorbij. De verdediger groeide op in Zwolle, zag de eredivisie vanuit de ogen van meerdere clubs, won de KNVB-beker, beleefde een mooi buitenlands avontuur en keerde afgelopen zomer terug bij PEC. Nu is aan die periode een einde gekomen. Aan de hand van een paar foto’s, die lang niet een volledig beeld geven van zijn loopbaan, kijken we terug op zijn vijftien jaar profvoetbal.

Volledig scherm
© BSR AGENCY

De haren van Etiënne Reijnen, hier nog een broekie (19 jaar), wapperen in de wind. Het is juli 2006, en de verdediger staat voor zijn tweede seizoen bij FC Zwolle. Een echte Zwollenaar in de gelederen, dat vinden de supporters mooi. En het zal niet zijn laatste jaargang zijn in het - toen nog - Oosterenkstadion.

Volledig scherm
© BSR AGENCY

Een paar jaar later: Reijnen zet een tackle in op bezoek bij FC Den Bosch. FC Zwolle voetbalt dan nog in de Jupiler League, de competitie die de club graag achter zich wil laten om een stabiel eredivisiebestaan op te bouwen. Die eredivisie bereikt Reijnen al wat eerder: een paar weken na deze foto transfereert de Zwollenaar naar AZ. Het gevolg voor Reijnen is dat hij het kampioenschap van FC Zwolle in 2012 niet meer meemaakt als selectiespeler, maar als supporter.

Volledig scherm
© BSR AGENCY

Prijsloos blijft Reijnen niet. Hier viert hij (links) in badjas de winst van de KNVB-beker in 2013, toen AZ in De Kuip met 2-1 van PSV won. Reijnen speelde de hele wedstrijd. Zijn ploeggenoten Nick Viergever (midden) en Giliano Wijnaldum (rechts) houden de dennenappel vast.

Volledig scherm
© Orange Pictures

Na zijn vertrek bij AZ blijft Reijnen actief in het noorden van het land, bij SC Cambuur. Daar ontwikkelt hij zich tot vaste waarde. Met de verdediger in de gelederen worden de Friezen knap twaalfde in de eredivisie met 41 punten. Reijnen zou dat seizoen eenmaal tot scoren komen, en niet in zomaar een wedstrijd: in het Abe Lenstra Stadion tekent hij voor de 2-2 (tevens eindstand) in de immer beladen derby. Het komt zijn populariteit bij de Cambuur-fans ten goede: Reijnen wordt uitgeroepen tot speler van het seizoen.

Volledig scherm
© BSR AGENCY

Regelmatig speelde Reijnen tégen PEC Zwolle. Zoals hier, in het shirt van FC Groningen, in duel met Stef Nijland. Het gaf hem altijd een apart gevoel, terugkeren in de stad waar hij ter wereld kwam. In totaal kwam Reijnen tot 81 wedstrijden voor FC Groningen. Daarna liet hij de eredivisie achter zich voor een bestaan in het buitenland.

Volledig scherm
© BSR AGENCY

Na zijn avontuur bij de Israëlische club Maccabi Haifa, dat anderhalf jaar duurde, keerde Reijnen terug in de stad waar het ooit voor hem begon. Bij PEC Zwolle kwam hij, zo stelde de verdediger tijdens de voorbereiding op het seizoen, niet louter voor een mentorrol en een plekje op de bank. Hij wilde spelen, het liefst zo veel mogelijk wedstrijden. Dat lukte niet helemaal... 

Volledig scherm
© BSR AGENCY

Want dit bleek de allerlaatste wedstrijd van Etiënne Reijnen in de eredivisie. Op een vrijdagavond in Emmen, waar PEC met 1-3 won. Speeldag vier. De mandekker begon op de bank en mocht in de slotminuut nog zijn opwachting maken. Hier duelleert hij met spits Jafar Arias. Niet veel later liep Reijnen een slepende enkelblessure op die hem een paar maanden aan de kant hield. Na de winterstop speelde hij nog wel een paar potjes in het beloftenteam, maar in de hoofdmacht voetbalde Reijnen geen minuut meer. Het ideale afscheid kwam er niet.