Trainer John Stegeman.
Volledig scherm
Trainer John Stegeman. © BSR Agency

Glas bij PEC-coach Stegeman is halfvol: ‘Dit is het pad dat we moeten bewandelen’

Of het vertrouwen van PEC Zwolle een knauw heeft gekregen na de povere en slaapverwekkende 0-0 bij RKC Waalwijk? Totaal niet, stelt trainer John Stegeman in aanloop naar het thuisduel met Feyenoord (zondag 16.45 uur).

Stegeman heeft alle reden om juist positief te zijn, zegt de coach na de besloten training van vrijdag. Hij somt op: PEC heeft in 2020 nog niet verloren. En in Waalwijk incasseert zijn ploeg wederom geen treffer. ,,Het glas is halfvol of het glas is halfleeg. Bij mij is het eerste het geval. Het hoeft niet altijd mooi. In de fase waarin wij zitten, is verliezen geen optie. We moeten punten schrapen. Het liefst boek ik resultaten op de meest geweldige manier, maar dat zit er niet altijd in. Zeker niet in dit systeem. Dit is het pad dat we moeten bewandelen.”

Verkeerde keuzes

Sinds de omzetting naar 5-3-2 is het bij PEC verdedigend degelijker geworden, maar aanvallend onmachtiger. Dat ziet Stegeman ook. De trainer geeft toe dat de Zwolse club vorige week in Waalwijk niet best voor de dag kwam. ,,Dat lag vooral aan de manier hoe we aan de bal waren. Slordig, verkeerde keuzes. De voorzetten waren niet goed, net als de bezetting voor het doel. De eerste 25 minuten na rust vond ik wel goed, maar dat is te weinig om in een hele wedstrijd een goed resultaat te halen.”

Neemt niet weg dat Stegeman het thuisduel met Feyenoord vol vertrouwen tegemoet gaat. Ook al verkeert de formatie van Dick Advocaat in prima vorm. ,,Als je naar de bookmaker gaat, vul je een 2'tje in. Feyenoord is al een tijd lang ongeslagen. Ik ben blij met een gelijkspel, maar er zit misschien wel meer in het vat.”

Huiberts twijfelgeval

Het is nog onzeker of PEC Zwolle zondagmiddag een beroep kan doen op Dean Huiberts. De jonge middenvelder liep vorige maand een enkelblessure op, maar hervatte deze week de training. Individueel en zelfs een deel met de groep. Ploeggenoot Mustafa Saymak is sowieso niet inzetbaar tegen Feyenoord; de middenvelder is herstellende van een kwetsuur aan zijn kuit.

  1. Bungalowketen en hoofdsponsor PEC Zwolle Molecaten uit Hattem vreest ondergang: ‘Ons bedrijf staat in brand’
    PREMIUM

    Bungalowke­ten en hoofdspon­sor PEC Zwolle Molecaten uit Hattem vreest ondergang: ‘Ons bedrijf staat in brand’

    Het voortbestaan van vakantieparkenketen Molecaten hangt aan een zijden draadje. Directeur Luke Slager stelt in een brandbrief dat alleen een barmhartige houding van het kabinet het Hattemse familiebedrijf, dat tevens als hoofdsponsor van PEC Zwolle fungeert, van de ondergang kan redden. ,,Praat met ons en kom alstublieft met snelle en kordate steunmaatregelen.”