Volledig scherm
Vriendschappelijk onderonsje tussen Bayer Leverkusen van Peter Bosz en PEC van Jaap Stam eindigt in 3-1 nederlaag voor Zwollenaren. © ANP

Het PEC van Stam in generale niet opgewassen tegen Leverkusen van Apeldoorner Bosz

Een week voor de hervatting van de eredivisie heeft Jaap Stam met PEC Zwolle zijn eerste nederlaag geleden. Bayer Leverkusen, sinds dit jaar gecoacht door Apeldoorner Peter Bosz, was - ondanks een heel aardige openingsfase - veel te sterk: 3-1.

Beide trainers en oud-internationals traden voor het eerst bij hun nieuwe club aan met hun beoogde basisploeg. Zo had Bosz basisplaatsen voor toptalenten Leon Bailey, Kai Havertz en Julian Brandt. Stam liet acht dagen voor de hervatting tegen Feyenoord Ouasim Bouy en Ruben Ligeon aan de aftrap verschijnen.

Laatstgenoemde leidde na een sterk eerste kwart voor PEC, waarin Lennart Thy (andermaal) en Vito van Crooij grote kansen op de openingstreffer misten, de eerste tegentreffer in. Ligeon tastte mis, waarna Julian Brandt bij de tweede paal Kevin Volland kon bedienen en vinden (1-0). 

Toen een corner van PEC een paar minuten later werd weggewerkt, counterde Leverkusen mooi en scherp, waardoor Bailey de 2-0 kon binnenschuiven. Het was aan Mickey van der Hart te danken dat het daarbij bleef in de eerste helft. De keeper, die onder meer de opnieuw schutterende Ligeon te hulp schoot, staat tegen Feyenoord sowieso onder de lat vanwege een schorsing van Diederik Boer.

Ligeon of Hamer

De vervanging van de eveneens geschorste Kingsley Ehizibue bezorgt Stam meer hoofdbrekens. Ligeon viel ook nog geblesseerd uit. Hij werd vervangen door Gustavo Hamer, die daardoor een goede kans heeft om volgende week te starten tegen zijn voormalige club Feyenoord.

De plek voor de verdediging lijkt ook nog niet helemaal vergeven. Bouy kreeg daar de voorkeur. Hij werd afgelost door Rick Dekker, na een uur, in een fase waarin PEC amper nog uit de verf kwam. Leverkusen liet het balletje rondgaan, op zoek naar de derde treffer. Die werd een kwartier voor tijd op het scorebord gezet door Bailey.

Stanley Elbers redde de eer voor PEC, door in de slotfase alert te reageren toen Lukas Hradecky een schot van Younes Namli lost: 3-1.