Volledig scherm
Trainer Ron Jans van PEC Zwolle. © Pedro Sluiter/VI-Images

Hoe Ron Jans PEC Zwolle op de kaart zette

ZWOLLE - Ron Jans beleefde in vier seizoenen ongekend veel hoogtepunten bij PEC Zwolle. De na dit seizoen vertrekkende trainer behaalde goede klasseringen in de eredvisie, prijzen en mooie overwinningen met de club. Alleen dit seizoen gaat het tot nu toe wat minder. Een overzicht van de momenten waarmee hij PEC Zwolle op de kaart heeft gezet.

Goed imago
Jans geeft de club meer kleur. Door zijn optredens bij Studio Voetbal, werkzaamheden als analyticus bij Champions League wedstrijden en interviews na de wedstrijd is hij een ware ambassadeur van de club. Door zijn glimlach en positieve commentaren heeft bijna heel Nederland een zwak voor de trainer én PEC Zwolle.

Bekerwinnaar
Het ongekende hoogtepunt in de geschiedenis van PEC Zwolle beleefde PEC Zwolle op 20 april 2014. Door Ajax in de bekerfinale met 5-1 te verslaan ging PEC naar huis met de eerste grote prijs in de clubgeschiedenis. Onder leiding van Jans denderde PEC door, door een paar maanden later ook nog de Johan Cruijff Schaal te winnen.

Relatie met zijn vader
Door de komst van Ron Jans naar Zwolle sprong één persoon het hoogst in de lucht. Zijn vader Dries Jans stond met de presentatie trots met een shirt van PEC Zwolle met Ron te poseren. De huldiging na de bekerwinst en de ‘Ron Jans dans’, vlak voor de neus van vader Dries, zorgden voor een glimlach op het gezicht van heel Zwolle. Dries zag Ron toen hij trainer werd van PEC veel vaker.

Europees voetbal
Met Jans als trainer van PEC Zwolle behaalden de Zwollenaren door de bekerwinst voor het eerst in de geschiedenis Europees voetbal. Het thuisduel tegen Sparta Praag en de reis naar Praag zullen veel supporters van PEC Zwolle zich nog lang heugen. PEC werd uitgeschakeld door de Tsjechen, maar het tweeluik smaakte zeker naar meer.

Professionalisering
Toen Jans in Zwolle begon als trainer was de club net één seizoen actief in de eredivisie. PEC Zwolle staat met Jans aan het roer garant voor leuk voetbal en een positieve spelopvatting. Samen met technisch directeur Gerard Nijkamp en voorzitter Adriaan Visser groeide de club. PEC Zwolle professionaliseerde. De resultaten werden sportief en financieel steeds beter.