Volledig scherm
Gustavo Hamer maakt 1-3 en brengt PEC Zwolle terug in de wedstrijd. © BSR Agency
2
EINDE
4
  • Gustavo Hamer 35'
  • Mustafa Saymak 62'
  • Quincy Promes 6' 11'
  • David Neres 20' 88'

Inhaalrace PEC Zwolle tegen kampioen Ajax duurt niet lang genoeg

livePEC Zwolle stevende voor rust af op een forse verliespartij tegen Ajax, maar toonde zich in geslagen positie een waardig knokker. De inhaalrace leverde alleen niet het gewenste punt op: 2-4.

Een kansloze vrijdagavond leek in de maak toen Quincy Promes de bal na elf minuten achter keeper Xavier Mous kopte en Ajax daarmee op een 0-2 voorsprong zette. En toen David Neres niet veel later ook voor 0-3 zorgde, was de vrees voor een afstraffing van jewelste groot bij de supporters van PEC Zwolle.

Ruim een uur later vonden diezelfde fans zich dansend terug op de tribune. Ze keken naar het scorebord aan de overkant van het veld en zagen de tussenstand ‘2-3’ staan.

Hamer en Saymak scoren

Nog voor rust had Gustavo Hamer zijn ploeg op 1-3 geschoten, na een misser van invaller Edson Alvarez op het middenveld. De middenvelder, die hangend aan de rechterkant acteerde, bleef oog-in-oog met André Onana kalm en schoot de bal in het hoekje. En na dik een uur, kort nadat Mustafa Saymak een dot van een kans had gemist, kopte hij de tweede keer wel raak: 2-3.

De laatste keer dat PEC Zwolle een eredivisiewedstrijd van Ajax won, was in 1988. Lang geleden dus. Het werd destijds 4-1 in Zwolle, op de dag dat Frank de Boer zijn competitiedebuut maakte voor de Amsterdamse topclub. Vrijdagavond rook de thuisploeg dat er wat te halen viel tegen Ajax, dat zich voor rust in een speeltuin waande, maar in de tweede helft minder voor het doel van Mous kwam.

Buitenspel

PEC, met Dennis Johnsen en Lennart Thy als aanvallende invallers, beet wat meer van zich af en zag de 3-3 terecht worden afgekeurd vanwege buitenspel. Het bracht de Zwolse club weliswaar geen goal, maar wel extra geloof in een onverwachte stunt tegen de regerend landskampioen.

Die hoop bleef levend tot de slotminuten. ,,Ga staan als je voor Zwolle bent”, zongen de supporters van PEC. Maar toen was daar weer een vleugje Ajax. Tik, tik, tik. Een schitterende aanval. Neres, ook al maker van de 0-3, werd vrij voor het doel van Mous gezet en schoof de bal simpel binnen: 2-4.

PEC Zwolle-Ajax 2-3 (1-3). 6. Promes 0-1, 11. Promes 0-2, 20. Neres 0-3, 35. Hamer 1-3, 62. Saymak 2-3, 88. Neres 2-4.

Opstelling PEC Zwolle: Mous; Van Wermeskerken, Lachman, Lam, Paal; Hamer, Nakayama, Clement (79. Thy), Saymak (70. Dekker); Van Crooij, Ghoochannejhad (55. Johnsen).