Volledig scherm
Detail van een scheur in het asfalt na de zware aardbeving in Westwijtwerd in de provincie Groningen, die ook in het meetstation in Kallenkote werd geregistreerd. © ANP

KNMI meet Groningse aardbeving ook in Kallenkote

De aardbeving die woensdag in het Groningse Westerwijtwerd plaatsvond, is ook in Kallenkote gemeten en geanalyseerd. Dat laat het KNMI zien op de website.

Kallenkote ligt zo'n honderd kilometer ten zuiden van Westerwijtwerd. In het dorpje, 18 kilometer ten noorden van Groningen, lag het epicentrum van de aardbeving die woensdagmorgen even voor zessen een magnitude van 3,4 op de schaal van Richter had. Die kracht kan het meteorologisch instituut bepalen met behulp van tientallen seismologische meetstations, die voornamelijk in het gaswinningsgebied in Groningen zijn geplaatst om 24 uur per dag trillingen in de aardkorst te kunnen meten.

De afgelopen twee jaar werd een handvol nieuwe stations aangesloten op het meetnet van het KNMI, waaronder die in Kallenkote. In het uiterste noorden van Overijssel zijn in verband met de ophef over de gevolgen van gaswinning in het Steenwijkerland bijvoorbeeld ook seismometers geplaatst. Die werden ook gebruikt om de kracht van de aardbeving in Westerwijtwerd te meten (zie kader).

Volledig scherm
De witte stippen zijn de locaties van de door de KNMI gebruikte meetstations om de kracht van de aardbeving in Westwijdwerd woensdagmorgen te meten. Met links onderin (boven Zwolle) Kallenkote. © KNMI

Hardenberg

Onder Hardenberg zijn de voorbije jaren ook meetstations geplaatst die bevingen kunnen registreren. Deze zijn volgens het KNMI niet gebruikt bij de beving in Westwijtwerd, omdat de afstand naar het epicentrum te groot is om bij te kunnen dragen aan een betrouwbare analyse ervan.

De beving van woensdagmorgen was de zwaarste die in de afgelopen anderhalf jaar in het noorden van Nederland werd gemeten. In de provincie Groningen werden veel woningen beschadigd. Het was de zesde aardbeving dit jaar met een kracht van meer dan 1,5 op de schaal van Richter. In 2018 werden in het gasveld in Groningen in totaal 15 bevingen vastgesteld en gemonitord door het KNMI.

Hoe bepalen seismometers in Kallenkote schaal van Richter bij de aardbeving in Groningen?

Het meetstation in Kallenkote is gebruikt om de schaal van Richter van de aardbeving in Westwijtwerd, zo'n honderd kilometer noordelijker gelegen, te bepalen. Hoe dan? In Kallenkote zijn via een boorgat op elke 50 meter en tot 200 meter diep seismometers geplaatst. Dat zijn sensoren die de kracht van de uitdijende rillingen, die vanaf het epicentrum ondergronds worden verspreid, en zo dus ook de kracht van de beving kunnen bepalen door rekening te houden met de afstand. Zo kan het dat ongeveer om 05.49 uur vanochtend de kracht van de beving op het meetstation in Kallenkote op 3,11 op de schaal van Richter werd bepaald en seismografen aan de hand van de data op tientallen andere gemeten locaties, de schaal van Richter van de aardbeving in Westwijtwerd op 3,4 konden vaststellen.