Volledig scherm
© Sacha Wunderink

Mogelijk stadionverbod voor tien supporters PEC Zwolle

ZWOLLE - Tien supporters van PEC Zwolle krijgen mogelijk een stadionverbod. Voorafgaand aan de wedstrijd tussen PEC Zwolle en Roda JC op 5 november hebben ze bevelen van de politie genegeerd. Ze staken de Ceintuurbaan over, terwijl agenten hen opdroegen om dat niet te doen. Donderdag moeten de fans zich in het stadion van PEC Zwolle verantwoorden. De richtlijn stadionverboden van de KNVB schrijft voor dat, wie een bevel van de politie negeert, een stadionverbod voor een maximale duur van negen maanden riskeert.

PEC Zwolle heeft de tien supporters per brief laten weten dat ze donderdag bij het stadion verwacht worden om tekst en uitleg te geven aan een overlegteam bestaande uit vertegenwoordigers van de politie, de voetbalclub, de gemeente en een afgevaardigde van de supportersvereniging. Ceintuurbaan
Een woordvoerder van de politie laat weten dat de tien supporters op 5 november onderdeel waren van een grote groep supporters die, voorafgaand aan de wedstrijd, vanuit de binnenstad richting het stadion trok. De groep wilde volgens de politie niet door de fiets- en voetgangerstunnel, die onder de Ceintuurbaan loopt, trekken, maar bovengronds: over de Ceintuurbaan. Dat is verboden gebied voor voetgangers.

Gevaarlijk
,,Op de Ceintuurbaan mogen auto’s tegenwoordig 70 kilometer per uur rijden, het is gewoon hartstikke gevaarlijk om daar over te steken”, laat Nicole van Voorst van de politie weten., ,,Onze bikers hebben ze tegengehouden met het bevel om niet over de Ceintuurbaan, maar door de tunnel te gaan. Het grootste deel van de groep gaf daar gehoor aan, maar twintig supporters liepen door. Tien van hen hebben toen een proces-verbaal gekregen voor het niet opvolgen van een bevel of vordering.”

Uitleg
De tien mensen die het verbaal kregen, moeten donderdag dus uitleg geven. ,,Aan de hand daarvan wordt gekeken of er verdere maatregelen genomen worden”, aldus de politiewoordvoerder.

Stadionverbod
Diederik Meijntjes van PEC Zwolle laat desgevraagd weten dat hij niet kan oordelen of het tiental daadwerkelijk een stadionverbod heeft geriskeerd. ,,Het is een strafrechtelijke zaak, daar gaat PEC Zwolle niet over. PEC faciliteert alleen, wij hebben er geen stem in. Het OM gaat over de strafzaak en die sturen het dossier mogelijk door naar de KNVB. Daar wordt bepaald of er daadwerkelijk een stadionverbod moet worden opgelegd.”

KNVB
De KNVB kon dinsdag geen inhoudelijke reactie geven op de zaak.

Volledig scherm
ANP