Pijnlijke middag voor PEC Zwolle in Tilburg, waar het eerst smaakmaker Namli ziet uitvallen, vervolgens op een 1-0 achterstand komt en voor rust ook Thomas Lam nog geblesseerd ziet afhaken.
Volledig scherm
Pijnlijke middag voor PEC Zwolle in Tilburg, waar het eerst smaakmaker Namli ziet uitvallen, vervolgens op een 1-0 achterstand komt en voor rust ook Thomas Lam nog geblesseerd ziet afhaken. © VI Images
2
EINDE
0
  • Damil Dankerlui 38'
  • Alexander Isak 60'

Nederlaag en fikse schade voor machteloos PEC Zwolle in Tilburg

Stiekem werd er al weer gerept over play-offs voor Europees voetbal, maar na het uitduel bij Willem II is duidelijk dat PEC Zwolle daar niets te zoeken heeft. De ploeg van trainer Jaap Stam had zondagmiddag niets in te brengen tegen de bekerfinalist en verloor - tot overmaat van ramp - waarschijnlijk ook sterkhouders Younes Namli en Thomas Lam voor het restant van de competitie: 2-0.

Eén goede actie van Alexander Isak was voldoende voor Willem II om al in de eerste helft afstand te nemen van PEC Zwolle. De van Borussia Dortmund gehuurde aanvaller draaide aan de zijkant weg in het strafschopgebied van PEC en gaf een harde, lage voorzet. Voor het doel van PEC-keeper Mickey van der Hart stond WIllem II-invaller Dankerlui klaar om binnen te tikken: 1-0. Een meer dan terechte voorsprong want de Tilburgers heersten de eerste helft tegen PEC Zwolle, dat nimmer aanspraak maakte op een goed resultaat in het Koning Willem II-stadion.

PEC zag tot overmaat van ramp ook nog eens regisseur Youness Namli al na 24 minuten uitvallen met wat leek op een hamstringblessure. De middenvelder werd vervangen door Lennart Thy, die voor het eerst sinds zijn komst in januari dit jaar niet in de basis startte. Ook Thomas Lam viel nog voor de rust uit. De centrale verdediger moest vroegtijdig naar de kleedkamer met een ogenschijnlijke knieblessure. Ouasim Bouy was zijn vervanger.

Deksel van het fenomeen

Na rust leek PEC Zwolle beter in de wedstrijd te komen, maar al na een uur spelen kreeg het de deksel op de neus van Isak. Het fenomeen kreeg de bal aangespeeld op de rand van het strafschopgebied, kapte eenvoudig tegenstander Darryl Lachman uit en schoot de bal langs PEC-keeper Van der Hart (2-0.

Zorgwekkender was dat PEC Zwolle daar zelf nagenoeg niets tegenover zette. Willem II-keeper Timon Wellenreuther had op een zwak schot van Lennart Thy na niets te duchten van PEC Zwolle, dat nog een derde tegentreffer leek te incasseren toen Mickey van der Hart Fernando Lewis vloerde. De doelman keerde daarop de strafschop van Isak, hetgeen de middag nauwelijks minder pijnlijk maakte.

Willem II - PEC Zwolle 2-0 (1-0). 38. Damil Dankerlui 1-0, 60. Alexander Isak 2-0.

Scheidsrechter: Dieperink. Gele kaart: Ehizibue (PEC Zwolle).

PEC Zwolle: Van der Hart; Ehizibue, Lachman, Lam (43. Bouy), Van Polen; Hamer, Paal, Clement (83. Flemming), Namli (24. Thy); Van Duinen, Van Crooij.

De coach was er na de fraaie en cruciale zege op Fortuna Sittard vorige week (5-0) nog niet helemaal gerust op. Voor het treffen met de bekerfinalist benadrukte Stam dat PEC zich nog niet rijk moet rekenen. ,,Als andere ploegen onder ons winnen, kan het nog spannend worden. We willen uit elke wedstrijd iets meenemen.”

PEC werd zaterdag achterhaald door ADO Den Haag, dat verrassend won bij AZ, op de ranglijst en bezet de twaalfde plek. Bij een zege wordt het gat naar Willem II verkleind tot twee punten.