Volledig scherm
Met debutant Dean Huiberts (r) in de basis kwam PEC Zwolle - geheel tegen de verhouding in - nog wel op voorsprong maar wordt het na rust alsnog op de knieën gedwongen in FC Utrecht: 3-1. © VI Images
3
EINDE
1
  • Sander van de Streek 47'
  • Simon Gustafson 49'
  • Willem Janssen 73'
  • Gustavo Hamer 16'

Nieuweling Bruns ziet belabberd PEC Zwolle na rust alsnog bezwijken

PEC Zwolle staat na twee competitiewedstrijden nog op nul punten. Na Willem II vorige week was zondagmiddag, met nieuwkomer Thomas Bruns op de tribune, FC Utrecht te sterk: 3-1.

Het aloude voetbalcliché ‘slecht uit de kleedkamer komen’ was nogal van toepassing op het begin van de tweede helft van PEC Zwolle. Binnen een paar minuten tijd ging de voor rust verkregen voorsprong volledig op in het niets. Van 0-1 werd het 2-1, de ploeg van John Stegeman kon helemaal opnieuw beginnen.

Het was al een prestatie op zich dat het zeer povere PEC de rust haalde met een voorsprong. Want voor en na de openingsgoal van Gustavo Hamer, een vrije trap in de verre hoek, kreeg FC Utrecht zat kansen om de ‘0’ van het scorebord te vegen. Onder anderen Gyrano Kerk en Willem Janssen slaagden daar niet in en dus koesterde PEC de 0-1 op weg naar de kleedkamer. Het was oprecht de enige kans van de Zwollenaren in de eerste helft, zag ook Thomas Bruns vanaf de tribune. PEC gaat de middenvelder voor de rest van het seizoen huren van Vitesse, nota bene komende vrijdag de eerstvolgende opponent.

Debutant

Bij PEC begon de kleine Dean Huiberts in de basis. De middenvelder mocht beginnen, omdat Pelle Clement (bilspier) niet fit genoeg bleek voor het treffen in stadion Galgenwaard. Het was zijn eredivisiedebuut in het eerste elftal. Huiberts pakte meteen een gele kaart, net als de debutant van vorige week, Jarno Westerman.

De Zwollenaar mocht desondanks blijven staan en zag dus van dichtbij hoe PEC Zwolle de voorsprong vlak na de pauze verkwanselde. Eerst werd het 1-1, een prima doelpunt van Sander van de Streek. Niet veel later volgde de 2-1, toen een overtreding van keeper Xavier Mous werd bestraft met een strafschop. Simon Gustafson, een specialist, faalde niet vanaf elf meter (2-1).

Na 73 minuten, net toen PEC even kon denken aan aanvallen, besliste FC Utrecht de wedstrijd. Volledig vrijstaand joeg captain Janssen de bal tegen de touwen en hij bezorgde de Zwolse club zo de tweede nederlaag op rij in de eredivisie.

Blessure Hamer

Een extra klap voor PEC was het uitvallen van rechtsback en doelpuntenmaker Hamer, die greep naar zijn lies en werd vervangen door nieuwkomer Sai van Wermeskerken. Hamer kan zich in de al overvolle ziekenboeg melden bij Clement, Vito van Crooij, Bram van Polen, Mike van Duinen en Thomas Lam.

FC Utrecht-PEC Zwolle 3-1 (0-1). 16. Gustavo Hamer 0-1, 47. Sander van de Streek 1-1, 49. Simon Gustafson 2-1 (strafschop), 73. Willem Janssen 3-1.

Opstelling: Mous; Hamer (78. Van Wermeskerken), Reijnen, Dekker, Paal; Nakayama, Huiberts (85. Westerman), Flemming; Bel Hassani, Thy, Johnsen.