PEC Zwolle-doelman Michael Zetterer voorkwam dat PEC Zwolle met een achterstand ging rusten tegen AZ, door een penalty van Teun Koopmeijners te keren.
Volledig scherm
PEC Zwolle-doelman Michael Zetterer voorkwam dat PEC Zwolle met een achterstand ging rusten tegen AZ, door een penalty van Teun Koopmeijners te keren. © BSR Agency
2
EINDE
0
  • Teun Koopmeiners 54' 60'

PEC dieper in problemen na drie weggegeven penalty's tegen AZ

PEC Zwolle heeft een kansloze nederlaag geleden bij AZ. Teun Koopmeiners mocht drie keer aanleggen voor een penalty, waarvan hij de laatste twee benutte en de povere degradatiekandidaat dieper in de penarie drukte: 2-0.

Wedstrijden in Alkmaar staan de laatste jaren voor PEC Zwolle vrijwel altijd garant voor ellende. Met grote nederlagen (6-0, 5-0, 4-1); zo vond John van ’t Schip na een afgang bij AZ zijn Waterloo. Het huidige AZ mist de glans en vorm van voor de winterstop. Afgelopen donderdag was het team van coach Arne Slot blij dat een nederlaag tegen LASK Linz werd vermeden (1-1).

Dat zoekende en zwoegende AZ is nog wel flink wat stappen verder dan PEC Zwolle, dat zich op hoop van zegen verschanst voor het eigen doel. Biddend dat het zo lang mogelijk 0-0 zal blijven. AZ krijgt in de eerste helft een uitgespeelde kans, als Calvin Stengs naar binnen komt en voor keeper Michael Zetterer de hoek voor het uitzoeken heeft. Maar Stengs knalt de bal vol op het lijf van de Duitse doelman.

Strafschoppenregen

PEC Zwolle kan het dreigende onheil echter niet voorkomen. Want AZ krijgt van scheidsrechter Kamphuis niet één, niet twee, maar drie strafschoppen in een tijdsbestek van amper twintig minuten. 

Dat Zetterer de eerste penalty van Teun Koopmeiners stopt is bijzonder, want de AZ-aanvoerder mist zelden. Maar in tweede en derde instantie na rust is het prijs: 2-0. De eerste strafschop – overtreding Bram van Polen op Myron Boadu – lijkt een geschenk, maar de overtredingen van Thomas Lam en Kenneth Paal daarna zijn ronduit knullig.

Omdat het allemaal zo snel gaat, is PEC Zwolle een half uur voor tijd al uitgeteld. Want in balbezit lukt er nagenoeg niets bij de formatie van John Stegeman. Door slordigheid, door druk van de tegenstander. Pas na een uur kopt Lam op het vijandelijke doel na een hoekschop. 

Dan is duidelijk dat het bonuspunt van Alkmaar er niet komt. De druk op de aanstaande duels tegen Vitesse en Fortuna Sittard neemt daardoor alleen maar toe. Ergens zal degradatiekandidaat PEC Zwolle, net zoals VVV en ADO in dit weekeinde deden, eens een verrassend positieve uitslag neer moeten zetten.

PEC Zwolle: Zetterer; Van Polen, Lam, Kersten, Nakayama, Paal; Hamer, Strieder (46. Huiberts), Clement; Thy (69. Johnsen) en Van Duinen (80. Ghoochannejhad)