Volledig scherm
© Pro Shots

PEC-icoon Dries Jans (90) overleden

In zijn woonplaats Zwolle is vandaag Dries Jans op 90-jarige leeftijd overleden. Hij droeg tussen 1945 en 1960 de kleuren van PEC en behoorde in 1955 tot het eerste elftal waarmee de Zwollenaren betaald voetbal gingen spelen.

Van origine een Hagenees, streek Dries Jans (geboren in 1927) in 1945 in Zwolle neer in de Pierik. Vol zelfvertrouwen meldde hij zich uit eigen beweging aan bij PEC, de club waar hij drie maanden later al in het eerste elftal zou debuteren. Een uitzending naar Nederlands-Indië (waar hij als chauffeur van een dokter dienst deed) zorgde ervoor dat Jans lange tijd niet aan voetballen toekwam. Maar eenmaal terug in Zwolle kon hij, hersteld van malaria, rap zijn kunsten weer vertonen.

In de beginjaren van het betaald voetbal gaat de meeste aandacht uit naar spitsen zoals Joop Schuman, Leo Koopman en Gerrit Voges. Maar het waren de voorzetten van Dries Jans die op gehoorzame vleugeltjes naar de spitsen toevlogen. Jans zelf (verantwoordelijk voor de allereerste Zwolse treffer in het betaalde voetbal) speelde elf seizoenen in het eerste elftal. 

Na de bekendmaking dat zijn zoon Ron in 2013/2014 trainer werd van PEC, begon Dries Jans als het ware aan een tweede jeugd. De gewonnen bekerfinale tegen Ajax in april 2014, de huldigingen die volgden, overal was hij bij.