Vanaf de stip schiet Lennart Thy PEC Zwolle op 1-0.
Volledig scherm
Vanaf de stip schiet Lennart Thy PEC Zwolle op 1-0. © BSR Agency
3
EINDE
4
  • Lennart Thy 5' 59'
  • Mike van Duinen 11'
  • Leroy Fer 39'
  • Steven Berghuis 51' 65'
  • Robert Bozenik 88'

PEC incasseert mokerslag in strijd tegen degradatie na bliksemstart tegen Feyenoord

PEC Zwolle-Feyenoord verliep zondag zoals het weer: uitermate onvoorspelbaar. De windvlagen en regendruppels gingen van hot naar her, het scoreverloop ook (3-4).

Tot twee keer toe kwam PEC in eigen stadion op voorsprong, maar evenzovaak kon het elftal van trainer John Stegeman weer opnieuw beginnen na de Rotterdamse doelpunten. Aan het einde van de rit hielden de Zwollenaren er geen punten aan over.

Veroorloven

De opdracht was eenvoudig voor PEC, kijkend naar de uitslagen op de andere velden. Omdat VVV vrijdagavond al van Heracles won en FC Twente een dag later titelkandidaat AZ aan de kant schoof, konden de nummer 16 zich eigenlijk geen puntverlies veroorloven tegen de Rotterdamse ploeg in vorm.

Het leek wel alsof die druk PEC een extra motor gaf in de openingsfase. Na elf minuten stond het al 2-0 voor de ploeg die in 2020 zo moeilijk tot scoren komt. Eerst benutte Lennart Thy een strafschop (de eerste van het seizoen), nadat Feyenoorder Marcos Senesi de bal tegen zijn arm kreeg in het zestienmetergebied. De Duitser schoot de bal vol overtuiging in de kruising. Een gevalletje: zo neem je een penalty (1-0).

Weelde

De openingsgoal werd niet veel later gevolgd door de 2-0 van die andere aanvaller, Mike van Duinen. De Hagenees kreeg de bal met een gelukje voor de voeten en passeerde met behulp van Edgar Ie en de lat Feyenoord-keeper Justin Bijlow. Een weelde voor PEC tegen een van de favoriete thuis-tegenstanders in de eredivisie.

Toch kon PEC na 51 minuten voetballen helemaal van voren af aan beginnen, na treffers van Leroy Fer (vlak voor rust) en Steven Berghuis (vlak na rust). Dat tafereel herhaalde zich toen Thy (3-2) en Berghuis (3-3) hun tweede doelpunt van de dag maakten. Het was ondertussen ook gaan regenen, nee, plenzen en de storm deed ook zijn werk. Dat maakte de wedstrijd spannend en onvoorspelbaar.

Lange tijd leek PEC af te stevenen op een punt – toch nog iets –, maar ook die beloning viel letterlijk in het water. Twee minuten voor tijd maakte Feyenoord 3-4, een goal van invaller Róbert Bozenik.

PEC Zwolle-Feyenoord 3-4 (2-1). 5. Lennart Thy 1-0, 11. Mike van Duinen 2-0, 39. Leroy Fer 2-1, 51. Steven Berghuis 2-2, 60. Thy 3-2, 65. Berghuis 3-3, 88. Róbert Bozenik 3-4.

Opstelling: Zetterer; Van Polen, Lam, Kersten (82. Johnsen), Nakayama, Paal; Strieder (90. Koorman), Clement, Hamer; Van Duinen, Thy.