Volledig scherm
© Frans Paalman

‘PEC moet een specialist inhuren voor dode spelmomenten’

ZWOLLE - PEC Zwolle moet een specialist aantrekken om meer resultaat te halen uit dode spelmomenten als vrije trappen en hoekschoppen. Dat zegt Pieter Zwart, hoofdredacteur van voetbalblog Catenaccio. Volgens de 23-jarige Oldebroeker zou dat het team van Ron Jans gegarandeerd extra doelpunten opleveren.

‘’Als je naar de statistieken van PEC Zwolle kijkt, vallen twee dingen op’’, stelt de voetbaljournalist, die bekend staat om zijn focus op data. ‘’Van de twaalf doelpunten die de Zwollenaren maakten, kwam er slechts één uit een dood spelmoment.’’ Dat was de vrije trap van Danny Holla, die vorig weekeinde de 3-1 tegen Go Ahead Eagles betekende.

Oplossing
Dat aantal is vrij simpel op te voeren, volgens Zwart. ‘’Dode spelmomenten zijn eigenlijk de makkelijkste manier om aan doelpunten te komen.’’ Zijn vriend Nikos Overheul, die ook voor Catenaccio schrijft, zou Ron Jans hierbij kunnen helpen. De Schiedammer werkte al als data- en dode spelmomentenspecialist voor Brentford en FC Midtjylland en is ook nu nog actief voor profclubs. Zwart: ‘’Zijn hulp levert gegarandeerd extra doelpunten op.’’ De werkwijze van Overheul is kort door de bocht als volgt: in data zoeken welke clubs veel dode spelmomenten benutten, daar beelden van bekijken en dan de varianten stelen en toepassen bij andere ploegen.

Lange ballen
Iets anders dat Zwart opvalt uit de data van PEC Zwolle is een veranderde manier van spelen. ‘’De laatste jaren kon je PEC herkennen aan aanvallend, verzorgd positiespel. De eerste drie duels van dit seizoen had de ploeg ook meer balbezit dan de tegenstander. In de wedstrijden die volgden juist minder. Ron Jans laat zijn ploeg directer spelen, PEC gebruikt opvallend veel lange passes. Qua resultaat lijkt het te werken.’’