Volledig scherm
PEC Zwolle is, bij monde van Adriaan Visser (rechts), niet blij met het verplaatsen van de 33ste speelronde in de eredivisie. ,,Je grijpt in alle agenda's in.” © Ronald Bonestroo

PEC Zwolle baalt van verplaatsing speelronde: ‘Wij zijn hier helemaal klaar mee’

PEC Zwolle-voorzitter Adriaan Visser is niet te spreken over de verplaatsing van de 33ste speelronde van de eredivisie naar woensdag 15 mei. ,,Als we anticiperen op incidenten, wordt het bij voorbaat een ramp.”

De eredivisionist uit Zwolle zag vanwege de succesvolle Champions League-campagne van Ajax eerder al het competitieduel met de Amsterdammers verzet worden door de KNVB. De clubleiding van PEC maakte daarop tevergeefs de gang naar de arbitragecommissie in Zeist. Nu Ajax zich bij de laatste vier van het kampioenenbal heeft gevoegd, heeft de Nederlandse voetbalbond na een onderhoud met alle eredivisieclubs besloten om alle voorlaatste competitiewedstrijden, waarvan die van Ajax tegen De Graafschap (28 april) botst met de eerste halve finale tegen Tottenham Hotspur (30 april), over de laatste competitieronde te tillen naar woensdag 15 mei om 19.30 uur.

,,Ons standpunt is niet veranderd ten opzichte van eerder, toen ons competitieduel met Ajax verplaatst werd”, stelt Visser nu. ,,Als we gaan anticiperen op incidenten, wordt het bij voorbaat een ramp. Dat zie je nu ook, want je grijpt in alle agenda’s in. Voorop de supporters, sponsoren en wat te denken van spelers die na de laatste wedstrijd nog een week trainen en voor daarna mogelijk al de vakantie hebben ingepland. Wat gebeurt er met de play-offs die hierdoor ook verplaatst worden en houdt de winnaar daarvan met het oog op het startpunt van de Europa League überhaupt vakantie over?”

Halsoverkop

Volgens de preses hadden eventuele verschuivingen in het competitieschema afgelopen zomer al besproken en afgestemd moeten worden. ,,Wij zijn hier helemaal klaar mee. Een hele ronde verplaatsen moet ook je niet willen. Aan het begin van het seizoen moeten er gewoon duidelijke afspraken gemaakt worden, waarin je rekening houdt met dit soort uitzonderingen. Denk er van tevoren na, zodat je niet halsoverkop beslissingen hoeft te nemen.”

PEC was vanmiddag niet vertegenwoordigd tijdens het onderhoud van de KNVB met de eredivisieclubs. ,,Dat is ook zoiets", zegt Visser. ,,Ik kreeg gisteren en vanmorgen nog een uitnodiging. Zo werkt mijn agenda dus niet. Gerard Nijkamp (technisch directeur, red.) en ik konden niet aanwezig zijn, waardoor we ons standpunt door een club die er hetzelfde instaat hebben laten overbrengen.”