Volledig scherm
Twente-speler Godfried Roemeratoe begaat een overtreding op Mustafa Saymak. De kleine middenvelder van PEC Zwolle werd in Enschede 5 keer onreglementair afgestopt: een persoonlijk record in 140 eredivisieduels. © BSR Agency

PEC Zwolle beëindigt doelpuntendroogte op vreemde bodem maar zorgwekkende reeks blijft overeind

PEC was zondag in de derby tegen Twente na ruim vier eredivisiewedstrijden weer eens trefzeker buiten Zwolle. Reza Ghoochannejhad kon met zijn zesde competitietreffer echter niet de vierde opeenvolgende uitnederlaag voorkomen.

De enige keer dat PEC Zwolle dit seizoen op vreemde bodem triomfeerde, was op 30 augustus tegen FC Emmen (1-3). Daarvoor bleek de eredivisionist bij Utrecht en Vitesse met lege handen en de afgelopen maanden moest PEC er op bezoek bij Groningen, Heerenveen en Heracles al aan geloven. In die ontmoetingen kwam de kwakkelende ploeg ook niet tot scoren.

Tegen FC Twente lukte dat wel weer toen Reza Ghoochannejhad na een uur spelen de aansluitingstreffer binnen knikte en na 382 minuten een eind maakte aan de doelpuntendroogte op vreemde bodem bij PEC. Tot het eind van de slechte uitreeks leidde dat niet want in Enschede werd niet meer gescoord, met het vierde opeenvolgende verlies buitenshuis tot gevolg.

Foeke Booy

Over Ghoochannejhad gesproken: hij maakte zijn zesde competitietreffer in acht eredivisieduels voor PEC Zwolle. De enige speler die in hetzelfde aantal wedstrijden na zijn entree vaker trefzeker was, was Foeke Booy. Hij vond in 1985 7 keer het net in zijn eerste 8 optredens voor PEC op het hoogste niveau.

Overtredingen

PEC Zwolle maakte tegen FC Twente 5 overtredingen, het laagste aantal in een eredivisieduel sinds 24 februari 2018. Toen werd de ploeg in een derby tegen Heracles slechts 4 keer teruggefloten. FC Twente trapte zondag vaker op de rem. Mustafa Saymak kreeg in zijn eentje namelijk vijf overtredingen mee. 

Dat overkwam hem in 140 eredivisieduels niet eerder. Het persoonlijke record van Saymak was ook het hoogste aantal sinds Ryan Thomas in april 2018 5 keer onreglementair werd afgestopt. Ook toen was Twente de tegenstander.