Volledig scherm
Adriaan Visser liet sponsoren van PEC Zwolle donderdag weten dat de club op een nettowinst van drie miljoen euro afstevent. © BSR Agency

PEC Zwolle besluit voetbalseizoen voor het eerst met miljoenenwinst

Sportief mag PEC Zwolle een slecht jaar achter de rug hebben, financieel gaat het de club - mede door een paar transferklappers - dit seizoen voor de wind. Voorzitter Adriaan Visser verwacht op een nettowinst van drie miljoen euro te gaan uitkomen.

Tijdens het afsluitende businessclubevent liet de voorzitter doorschemeren dat PEC afstevent op een brutowinst van vier miljoen euro, waardoor de club er in eigen vermogen ook flink op vooruit gaat. Visser stelt dat de afwikkeling van het tweede investeringsfonds in het huidige boekjaar is meegenomen en de aanstaande aandelenuitgifte nog buiten beschouwing is gelaten. Het overgrote deel van de participanten in het tweede investeringsfonds laat het rendement omzetten in nieuwe aandelen. 

Dat PEC voor het eerst een grote miljoenenwinst boekt, dankt de club vooral aan de sterkhouders die het verkocht. De club begon het seizoen met een negatief bedrijfsresultaat van twee ton en kreeg halverwege een financiële tegenvaller te verwerken omdat het John van ‘t Schip in december ontsloeg en vervolgens Jaap Stam aanstelde. De afkoopsom die Feyenoord een paar maanden later voor zijn bliksemvertrek neertelde, neutraliseert de kosten die met de trainerswissel en de winteraankopen gepaard gingen. 

Namli en Ehizibue

Nu Younes Namli de afgelopen week voor - naar verluidt - een recordbedrag naar het Russische Krasnodar is getransfereerd en PEC met FC Köln een akkoord heeft bereikt over een transfersom voor Kingsley Ehizibue, verwacht Visser op een nettowinst van drie miljoen en een eigen vermogen van vier miljoen euro uit te komen. Mocht de rechtsback na zijn vakantie naar Duitsland verkassen, dan is het voor het eerst dat PEC Zwolle zulke hoge zwarte cijfers voorschrijft na een voetbalseizoen.