Niek Loohuis wordt de nieuwe trainer van PEC Zwolle O21.
Volledig scherm
Niek Loohuis wordt de nieuwe trainer van PEC Zwolle O21. © Reinier van Willigen

PEC Zwolle gaat met Niek Loohuis nieuwe O21-competitie in

Niek Loohuis (33) wordt trainer van PEC Zwolle O21, het team dat komend seizoen in de nieuwe O21-competitie stapt. Het beloftenteam van PEC verdwijnt. De trainer daarvan, Mark Looms, krijgt waarschijnlijk de O17-lichting onder zijn hoede.

De nieuwe O21-competitie geldt als vervanger van de voormalige beloftencompetitie, waar wedstrijden meestal op de maandag(avond) werden afgewerkt. In de nieuwe opzet worden de competitieduels op zaterdag gespeeld. Eerder deze week telde de KNVB 23 aanmeldingen onder de 34 Nederlandse profclubs. Zo ontbreken Ajax, PSV en AZ bijvoorbeeld, omdat zij met hun beloftenploeg uitkomen in de eerste divisie. Feyenoord is wel van de partij. 

Loohuis kwam een jaar geleden over uit de academie van FC Twente. Bij PEC had hij in het door het coronavirus beëindigde seizoen de voetballers tot 19 jaar onder zijn hoede. Met de nieuwe O21-lichting begint de Tukker normaliter in september aan de nieuwe competitie. De KNVB rangschikt de clubs in verschillende afdelingen op basis van de huidige klasseringen van de beloften en de O19-teams.

Looms

Bij PEC is Looms coach van de beloftenploeg, die regelmatig werd aangevuld met reserves uit de hoofdmacht. Omdat dat team verdwijnt, krijgt de 39-jarige oefenmeester een ander team onder zijn hoede. Dat wordt naar alle waarschijnlijkheid PEC O17. 

Spelers van 19 jaar komen vanaf komend seizoen uit in O21-teams. In de O19-competitie gaat de leeftijdsgrens omlaag en zullen spelers tot en met 18 jaar straks actief zijn. Dat elftal komt bij PEC onder leiding te staan van Alexander Palland, die tevens als Hoofd Opleiding fungeert.

Mark Looms krijgt komend seizoen naar alle waarschijnlijkheid PEC Zwolle O17 onder zijn hoede.
Volledig scherm
Mark Looms krijgt komend seizoen naar alle waarschijnlijkheid PEC Zwolle O17 onder zijn hoede. © BSR Agency
 1. PEC Zwolle bespaart 2,5 ton met korten op salarissen: Geen scheve gezichten en transferuitgaven misplaatst
  PREMIUM
  SOCIAAL AKKOORD

  PEC Zwolle bespaart 2,5 ton met korten op salarissen: Geen scheve gezichten en transfer­uit­ga­ven misplaatst

  Met de tijdelijk verlaagde salarissen van selectie, staf en kantoorpersoneel bespaart PEC Zwolle tot 2021 zo'n 2,5 ton. Technisch manager Mike Willems noemt het unanieme akkoord ‘heel waardevol’, terwijl spelmaker Pelle Clement de geste en het niet betalen van transfersommen als logisch ziet. ,,Het is niet de bedoeling dat we hiermee de komst van concurrenten financieren.”
 2. Ook spelers en staf PEC Zwolle leveren salaris in
  'unaniem besloten'

  Ook spelers en staf PEC Zwolle leveren salaris in: 'Ontzettend belangrijk voor onze club'

  In navolging van onder meer PSV, Sparta Rotterdam, Heracles Almelo, FC Groningen, VVV-Venlo en FC Twente heeft ook PEC Zwolle een akkoord bereikt met de spelers over salarisverlaging. Niet alleen de spelers leveren geld in, ook de technische staf en het kantoorpersoneel. De eredivisieclub uit Overijssel volgt de aanbevelingen uit het pakket aan noodmaatregelen waar de belangenorganisaties voor werkgevers en werknemers uit de voetballerij onlangs een akkoord over sloten.