Volledig scherm
PEC Zwolle had dinsdag weinig problemen met tweedeklasser ZAC. © De Stentor

PEC Zwolle heeft weinig moeite met jarige stadgenoot in tussendoortje

voorbereidingDe slingers hingen over het sportpark en langs de lijn was amper een lege plek te bespeuren. De toeschouwers hadden het prima naar hun zin bij de stadsderby ZAC-PEC Zwolle, een oefenwedstrijd die dinsdagavond logischerwijs simpel werd gewonnen door de eredivisionist (1-7).

In het feestduel van het 125-jarige ZAC trad trainer John Stegeman aan met de tweede keus en niet, zoals de vorige twee oefenwedstrijden, met de beoogde basiself. De reserves kregen dus de kans om zich voor het oog van ruim duizend Zwollenaren te laten zien aan hun coach.

Opvallende man in Zwolle-Zuid was de spits, Zian Flemming. Bij Hattem, twee weken geleden, maakte hij vijf van de acht PEC-treffers. En tegen ZAC was de Amsterdammer wederom op schot; voor rust tekende hij voor de 0-1, 0-3 en 0-4. Tussendoor prikte Eliano Reijnders nog raak.

Aanvoerder

Ook opvallend: Yuta Nakayama die de aanvoerdersband droeg. De Japanse verdediger, die niet bekendstaat om zijn Engelse taalvaardigheid, speelde zijn eerste duel voor PEC na de Copa América, waarin hij met zijn land niet verder kwam dan de groepsfase. Naast Nakayama stond Sam Kersten, een nieuw gezicht in Zwolle. De grote mandekker kwam vorige week over van eerstedivisionist FC Den Bosch.

De elf van voor de pauze bleven ook in de tweede helft staan en via Jan Quispel en Reijnders werd het 0-6. Niet iedereen maakte het tussendoortje tegen ZAC overigens vol: na 73 minuten wisselde Stegeman bijna de hele ploeg en vingen de toeschouwers nog een glimp op van de spelers die er over tweeënhalve week moeten staan. Dan begint het namelijk écht, als PEC de eredivisie opent met een thuiswedstrijd tegen Willem II.

Okke Scholten

Met negen verse wissels prikte PEC Zwolle nog een keer raak via spits Lennart Thy en hadden ook de supporters van ZAC nog even reden om te juichen. Okke Scholten nam zijn verantwoordelijkheid en schoot vanaf elf meter de eretreffer voorbij keeper Xavier Mous.

ZAC-PEC Zwolle 1-7 (0-4). 26. Zian Flemming 0-1, 32. Flemming 0-2, 33. Eliano Reijnders 0-3, 45. Flemming 0-4, 61. Jan Quispel 0-5, 73. Reijnders 0-6, 75. Lennart Thy 0-7, 84. Okke Scholten 1-7 (strafschop).

  1. Keeperstrainer Diederik Boer in Stiften: ‘Elftal coachen? Ik hoef de zeurende kinderen en ouders er niet bij’
    VIDEO

    Keepers­trai­ner Diederik Boer in Stiften: ‘Elftal coachen? Ik hoef de zeurende kinderen en ouders er niet bij’

    Als het aan Diederik Boer (39) ligt, wordt hij op den duur de keeperstrainer van PEC. Dat stelt het clubicoon in Stiften. In de videorubriek van de Stentor gaat de oud-doelman in op zijn nieuwe functie, de aanhoudende sportieve malaise in Zwolle en zijn vrije rol bij Flevo Boys 4. ,,Ik heb ze 20 jaar om mijn oren zien vliegen. Dat mag nu wel eens andersom zijn.”